Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



ABBASI KANNAPÖÖRE GOLDSTONE´I RAPORTI SUHTES LAIEMAS PERSPEKTIIVIS
20.10.09  

Goldstone´i raport on taas esitatud ÜRO inimõiguste nõukogule hääletamiseks. Palestiina Omavalitsus (PO) võttis tagasi otsuse lükata hääletamine märtsikuuni edasi ning taotleb nüüd, et ÜRO inimõiguste nõukogu edastaks raporti julgeolekunõukogule ning et raport jõuaks sealt Haagi rahvusvahelisse kohtusse. PO loodab seeläbi viia iisraellasi kohtu ette inimõiguste väidetavate rikkumiste eest jaanuarikuus toimunud Gaza sõjas.

Sellise kannapöördega üritab PO tõenäoliselt päästa oma juhi Mahmoud Abbasi usaldust rahva silmis, kuna tema populaarsus vähenes väga tugevasti pärast seda, kui kaks nädalat tagasi otsustati hääletamine edasi lükata. Abbasil on vaja omaenese ja PO populaarsust kasvatada, võideldes Hamasiga, kes Abbasi hääletamise edasilükkamise pärast ägedalt ründas. Egiptus peaaegu sunnib kahte osapoolt sõlmima kokkulepet ühtsuseks, kuid samal ajal on nende vahelised suhted kõigi aegade madalaimas seisus. Vaid vähesed usuvad, et nad suudavad lähimas tulevikus omavahel rahu sõlmida.

Richard Goldstone ütles intervjuus väljaandele The Forward oma raporti kohta: "Me pidime tegema oma parima meie käsutuses oleva materjaliga. Kohtus ei oleks sellega midagi tõendatud." Lõuna-Aafrika pearabi Warren Goldstein, kel on samuti doktorikraad inimõiguste alal, kritiseeris raportit ägedalt ning ütles, et see kasutab usalduse saavutamiseks juriidilisi meetodeid ning rahvusvaheliselt tunnustatud kohtuniku nime. Goldstein kritiseeris eelkõige seda, et Iisraelile omistati, ilma tõendamata, motiive Palestiina araablaste rõhumiseks ja neile kannatuste põhjustamiseks, kuid selle asemel oleks vaja olnud näidata vajadust enesekaitseks. Ta ütles kokkuvõtteks: "See näib juriidilise dokumendina, mida see aga ei ole. Tegu on lihtsalt poliitikaga."

Kommentaar:
On juba osutatud Goldstone´i raporti mitmetele puudustele: selle liikmete eelarvamuslikkus, selle mandaadi aluseks olevad eeldused, puudulik metoodika, faktivead ning kiirustamisi tehtud järeldused. Jääb vaid imestada, miks see püsima on jäänud. Ent edasi ta elab! Euroopa riigid aktsepteerivad suuremat osa uurimistulemustest ning viitavad raportile respektiga. Isegi USA soovitab Iisraelil raportis esitatud soovitusi järgida. Rahvusvaheline kogukond käsitleb pehmelt öeldes ilmselgelt puudulikku raportit, mille koostamise on tellinud tugevasti eelarvamuslik ÜRO organ, respekteeritava dokumendina. Kas selliselt koheldakse veel mõnda riiki peale Iisraeli?

Huvitav on ka see, kuidas PO raportit praegu kasutab. PO esindajad kasutavad praegu raportit Iisraeli ründamiseks kõikmõeldavatel viisidel. Nad on täiendanud täna UNRHCs hääletamisel olevat raportit viieleheküljelise lisaga. Selles lisas käsitletakse Iisraeli oletatavaid õigusrikumisi Ida-Jeruusalemmas ning Juudeas ja Samaarias (Läänekaldal). Seeläbi kasvab Abbasi populaarsus.

Samal ajal on Iisrael kõrvaldanud Juudeas ja Samaarias teedelt sadu kontrollpunkte. Selle tulemusena tuuakse nendesse piirkondadesse rohkem relvi, IDF sõdureid rünnatakse Palestiina araablaste linnades sagedamini ning kasvab terrorism asunike suhtes. Lisaks leidsid eelmisel nädalal aset rahutused Jeruusalemmas.

Populaarsust kasvatab ka Türgi peaminister Tayyep Erdogan, kes kasutab samasugust taktikat kui Abbas. Möödunud talvel tegi ta Davosis kaamerate ees etteheiteid Iisraeli presidendile Shimon Peresile ning lahkus debatilt raevunult; möödunud nädalal keeldus ta lubamast Iisraeli sõjaväge NATO õppustele Türgi pinnal ning kolm päeva tagasi näidati Türgi riigitelevisioonis TV-seriaali, milles kujutati Iisraeli sõdureid tahtlikult rivistamas ning tapmas lapsi ja tsiviilisikuid Gazas.

Teisiti öeldes, toimib endiselt vana ja järgiproovitud, kuid eemaletõukav taktika: ründa juute ning su populaarsus kasvab. Ning kõik see ei näi avaldavat mingit mõju nõudmisele, et Iisrael peaks tegema tugevaid kompromisse rahu saavutamise huvides. Rahvusvaheline kogukond saab neid kahte asja lahus vaadelda. Kuid iisraellastel seda luksust ei ole.

Copyright 2009 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.