Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



COTLER: IISRAEL SAAKS ENNAST KAITSTA SISEUURIMISE LÄBIVIIMISEGA
23.10.09  

Irwin Cotler, laialt tuntud endine Kanada õigusminister ning ustav Iisraeli kaitsja soovitab Iisraelil viia läbi sõltumatu uurimise seoses möödunud talvise Gaza konfliktiga. Goldstone´i raport, mis süüdistas Iisraeli konfliktis toime pandud sõjakuritöödes, soovitas sarnaseid meetmeid, kuid sellele on Iisraeli poliitikud valdavalt vastu seisnud. Goldstone´i raport on osutunud ühekülgseks ja ebapiisaval tõendusmaterjalil tuginevaks rünnakuks Iisraeli vastu ning poliitikud leiavad, et ei oleks vaja raporti soovitusi järgides selle järeldusi õigustada. Peale selle viib Iisraeli sõjavägi (IDF) juba ise läbi uurimisi ning kaitseminister Barak ei ole huvitatud nende usaldusväärsuse õõnestamisest.

Ent Cotler arvab teisiti: "Iisrael võiks süüdistatava rolli asemel saavutada rahvusvahelise narratiivi kujundaja rolli," ütles ta. Sõltumatu uurimise korraldamisega võiks Iisrael luua rahvusvahelises õiguses kohtupretsedendi, mis puudutab süüdistuste esitamist sõjakuritööde või väidetavate sõjakuritööde kohta. See on "ainulaadseks võimaluseks," oletas Cotler. Kanada endine minister kohtus sel nädalal peaminister Netanyahuga, kes on kaalumas, kas algatada uurimist või mitte.

Teised allikad väidavad, et Iisrael võib selles lahingus sootuks rünnakule minna, esitades kohtule üksikasjaliku nimekirja Hamasi sõjakuritöödest, sealhulgas kurjategijate nimed.. Iisraeli väitel ei ole loogiline, et Iisraeli sõdureid ja ohvitsere võivad välismaal reisides tabada süüdistused sõjakuritöödes, kuid Hamasi terroristid võivad rännata kogu maailmas kartmata, et neid keegi kohtuasjaga ähvardaks.

Kommentaar:
Irwin Cotler on asjatundja rahvusvahelise õiguse alal ning samuti pikaajaline Iisraeli sõber. Tema nõuannetesse suhtutakse kindlasti tõsiselt. Samas on Iisraelis tavaks loobuda koostööst organitega, mis teadaolevalt lähtuvad eelarvamustest juutide riigi suhtes. Sel põhjusel keeldus Iisrael koostööst Goldstone´i komisjoniga.

Komisjoni kutsus kokku ÜRO organ - Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni Inimõiguste Nõukogu. ÜRO oma rohkem kui 50 moslemiriigi ja nende liitlastega, omab põhjalikult dokumenteeritud traditsiooni olla erapoolik, Iisraeli vastaste seisukohtade võtmiseks. Haagi rahvusvahelist kohut, mis põhimõtteliselt ei ole ÜRO organ, mõjutavad ÜRO tegevuskava ja otsused siiski tugevasti. Lõpuks hakkab ilmselt just see organ Iisraeli järeldusi õigusraamistikus tõlgendama, seda muidugi juhul, kui sõltumatu uurimine peaks algatatama.

Sel kohtul, nii nagu teistelgi rahusvahelistel organitel on kalduvus eirata oma otsuste langetamisel Iisraeli poolt esitatavat tõendusmaterjali. Parimaks näiteks on juhtum, kui Haagi kohus otsustas, et Iisraeli turvatara on ebaseaduslik, kuigi Iisraeli ülemkohtu otsuse järgi oli see seaduslik ning õigustatud meede. Seetõttu on küsitav, kas Iisraeli sõltumatu siseuurimine saaks rahvusvahelise kogukonna silmis olema usaldusväärne või kõigutamatu. Kui ei, on Iisrael taas teinud lisapingutusi, mis ei ole kuhugi viinud.

Kõige hullem on see, et kui rahvusvaheline kogukond avaldab survet Iisraelile uurimise algatamiseks, on Hamas samal ajal tähelepanu alt kõrvale jäetud. Demokraatlikule riigile esitatakse süüdistusi, kuid terroristid jäetakse rahule. Siinjuures tahaks tsiteerida selles kontekstis üht vana heebrea prohvetit - Jesajat: "Häda neile, kes hüüavad kurja heaks ja head kurjaks." Kakstuhat seitsesada aastat on möödunud, kuid muutunud on vähe.

Copyright 2009 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.