Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



KAS USA VAHEVALIMISTE TULEMUSED ON IISRAELI JAOKS HEAD VÕI HALVAD?
04.11.10  

USA vahevalimistel saavutasid otsustava võidu vabariiklased, kes tulid võimule Esindajatekojas ning tugevdasid oma positsioone Senatis. Valimisi peetakse Obama poliitika testiks ning tulemusi tema poliitika kriitikaks, eriti sisepoliitilisel areenil. Mõned demokraatide esindajad koguni palusid Obamal oma ringkonnas mitte esineda, et mitte rikkuda nende väljavaateid edule.

Iisraelis jälgiti USAs toimunud valimisi suure huviga. Iisraellased ei ole üldiselt rahul survega, mida Obama valitsus Netanyahu valitsusele on avaldanud. Nad tunnevad, et surve on olnud ühepoolne ning on toonud kaasa suuremaid nõudmisi PO poolt, kelle positsioon on tugevnenud. Suur osa Iisraeli Knesseti liikmetest ootas seetõttu vabariiklaste võitu, lootes, et Kongress saab tasakaalustada Obama poolt Iisraelile avaldatavat survet.

PVO täitevkomitee peasekretär Yasser Abed Rabo ütles kohe pärast valimisi: “Tulemused näitavad, et Iisrael, mängides nendes valimistes teatud osa, tegi koostööd USA elementidega, et kasutada tulemusi läbirääkimiste nurjamiseks.”

Kommentaar:
Iisraeli analüütikud arutlevad nüüd, kas vabariiklaste võit on Iisraeli jaoks hea või halb. Kongressil on tõepoolest võimu eelarve ja kaitseküsimuste üle otsustamisel, kuid presidendil on tahtmise korral siiski võimalik mõnesid takistusi vältida. Mõned analüütikud spekuleerivad, et haavatud Obama, kes mõistab üha selgemini, et talle on Ovaalkabinetis võib-olla jäänud aega ainult kaks aastat, võib muutuda Iisraelile äärmiselt ohtlikuks. Nagu mitmed enne teda, võib ta nüüd suunata oma jõupingutused Lähis-Ida konflikti lahendamisele ning püüda sellega oma nime ajalooraamatutesse jäädvustada, või isegi taastada oma populaarsust.

Obama on teinud palju pingutusi USA suhete parandamiseks moslemiriikidega. Ajaloos on taoline suhete parandamine toimunud Iisraeli arvelt. Kellelgi ei ole õnnestunud olla samaaegselt sõber nii Iisraelile kui ka moslemimaailmale. Nüüd, kui vahevalimised on läbi, on Obamal üks aasta selle küsimusega tegelemiseks. Kui ta ühe aastaga oma negatiivset suundumust ei muuda, siis jääb ta tõenäoliselt veel vaid lühikeseks ajaks ametisse ning omab vähe võimalusi oluliste otsuste tegemiseks. Igal juhul peab ta siis keskenduma 2012. aasta valimistele. Järgmine aasta on seetõttu väga oluline. Võib veel lisada, et vabariiklaste positsiooni tugevnemine Kongressis ei hõlbusta Obama jaoks tema poliitika rakendamist.

Abed Rabbo kommentaar tuletab meelde ühe nalja: Moshe istub bussis ja loeb araabiakeelset ajalehte ning samal ajal tema vastas istuv Shmuel loeb Iisraeli ajalehte. Kui Shmuel Moshelt küsib, miks ta araabiakeelset ajalehte loeb, vastab Moshe: “Meie ajalehtedes on ainult halvad uudised: meid, juute, rünnatakse, meil on majandusprobleemid ja meil pole võimu. Kuid araabia ajalehtede järgi on juudid rikkad ja mõjuvõimsad, juutidele kuuluvad kõik pangad, juudid kontrollivad meediat, ning juudid valitsevad maailma. Need uudised on palju paremad.”

Abed Rabbo kommentaari on raske tõsiselt võtta. Üks oluline tähelepanek, mida PVO ametnik näib olevat kahe silma vahele jätnud, tuleb siiski esitada: see on Mahmoud Abbas, mitte Netanyahu, kes keeldub läbirääkimiste laua taha istumast.

Copyright 2010 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.