Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



PO MÕÕDUKAS ÄÄRMUSLUS
02.12.10  

Palestiina Omavalitsuse tuumikuks olev organisatsioon Fatah on viimase 10 päeva jooksul esinenud mitme vasuolulise avaldusega. Möödunud nädala teisipäeval toetas PO ametlikult aseteabeministri Al-Mutawakil Taha uurimust Templimäe kohta. Taha nimetab Templimäge Haram al-Sharif-iks ning ütleb, et juutidel ei ole Läänemüürile mingit õigust.

Taha kirjutab, et Läänemüür kuulub Al Aqsa mošee juurde ning seda nimetatakse Al Buraq-iks. “See müür ei ole kunagi olnud niinimetatud Templimäe osaks,” ütleb ta ning väidab, et juudid ei ole seda enne 1917. aastat Jumala teenimise paigana kasutanud. “Juudi eksperdid on avaldanud mitmeid töid, mis kinnitavad, et arheoloogilisi tõendeid selle kohta, et Templimägi kuningas Saalomoni ajal ehitati, ei ole leitud… seega saab teha järelduse, Al-Buraqi müür on moslemite müür…,” kirjutab Taha kokkuvõtteks.

Mõni päev hiljem, pärast Ramallahs toimunud Fatah´ viiendat konventi, esines Fatah revolutsiooninõukogu avaldusega. Sellega kinnitab nõukogu “oma keeldumist niinimetatud juutide riigi tunnustamisest”; kordab nõudmist põgenikele tagasipöördumise õiguse andmiseks; kuulutab, et on kategooriliselt vastu Iisraeliga maade vahetamisele; ning nõuab, et läbirääkimiste taasalustamisel arutatakse esimesena piiride küsimust.

Kommentaar:
Kui see poleks mõjunud nii traagiliselt, siis võinuks PO Läänemüüri uuringu peale kõvasti naerda. “Uuring” – mida vaevalt selleks võib nimetada – halvustab arheoloogilisi tõendeid. On tõsi, et Iisraeli arheoloogid ei ole leidnud Templimäelt Saalomoni Templi jäänuseid. Ent kas selle põhjuseks ei võiks olla asjaolu, et arheoloogidel ei ole lubatud seal väljakaevamisi teha? Süstemaatilisi väljakaevamisi Templimäel ei ole tehtud.

Lisaks teeb Taha hüppe Saalomoni juurest otse Al Aqsani (umbes 1600-aastane ajavahemik) ning ütleb, et kuna müür ei ole Saalomoni ehitatud, siis “saab teha järelduse, et Al Buraq on moslemite müür.” Teadlased nimetaksid seda heaks näiteks “liiga rutakast järeldusest”. Läänemüüri, mida me täna näeme, ei ehitanud Saalomon – see on tõsi. Selle ehitas Heroodes. Tema, kuigi anastaja, oli juutide kuningas. Müür ehitati Templimäe platvormi laiendamise ajal, vahetult enne Kristuse sündi; selle ehitasid juudid ja juutide jaoks, tugimüüriks juutide Templile. Al Aqsa mošee ehitati umbes aastal 700 pKr. See ehitati juba olemasolevale platvormile, mille juudid 700 aastat varem olid ehitanud. Need on faktid, millega nõustuvad kõik tõsiseltvõetavad teadlased.

Traagiliseks teeb asja see, et vähesed näivad hoolivat. Kõneldakse kohutavaid valesid, millele vaid üksikud reageerivad. Kui UNESCO paar nädalat tagasi teatas, et Raaheli haud ja Makpela koobas Petlemma lähistel on moslemite pühapaigad, siis ei tekkinud rahvusvahelisel areenil mingit lärmi. Miks? Äkki sellepärast, et juutide Iisraelimaaga seotud nõudmiste mitteõiguspäraseks kuulutamine sobib kokku lääneriikide poliitiliste eesmärkidega, ja ka moslemiriikide omadega?

Fatah revolutsiooninõukogu avaldus on retsept konflikti jätkamiseks. See kõlab pigem sõjakuulutamise kui läbirääkimiste alusena. Kui selline on Palestiina Omavalitsuses valdav suhtumine (ning ei ole põhjust arvata teisiti), siis ei saa Lähis-Idas lähimas tulevikus rahu olema. Võidakse sõlmida leping, kuigi ka selleks on võimalused vähesed, kuid rahu ei saa tulla.

Copyright 2010 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.