Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



KAS AKADEEMILINE USALDUSVÄÄRSUS ON KÕIKUMAS? ÜLIÕPILASED EI TAHA KUULATA IDF-I SÕDUREID
09.12.10  

Iisraeli kaitseväe (IDF) seersandi Nadav Weinbergi 2. novembril Arizona Ülikoolis peetud loengul tõusis kaks kolmandikku kuulajatest äkitselt püsti ja lahkus protestides ruumist. Weinberg rääkis oma loengus IDF eetikakoodeksist kaks aastat tagasi toimunud Gaza sõja kontekstis. Tudengid põhjendasid oma protesti sellega, et “sõjaväe väited eetilisest käitumisest on vastuolus nende arvukate inimõiguste rikkumistega”.

Sarnane protestiavaldus toimus kaks nädalat varem Michigani Ülikoolis. Lisaks sellele on käivitatud BDS-kampaania, mis muu hulgas on suunatud Iisraeli ülikoolide vastu. BDS tähendab “boikott, eraldamine, sanktsioonid” (“Boycott, Divestment, Sanctions”) ning selle algatasid palestiina araablased. See on levinud üle maailma ning puudutab majandust, kultuuri, poliitikat, diplomaatiat ja akadeemilisi ringkondi. Kampaania ei ole organiseeritud, kuid eraisikuid, organisatsioone ja riike õhutatakse Iisraeli vastu astuma.

Kommentaar:
Eksisteerib “akadeemilise vabaduse” ja “intellektuaalse terviklikkuse” põhimõte. Nii Michigani kui Arizona üliõpilased eirasid oma käitumisega mõlemaid neist. Eriarvamused on loomulikult lubatud ning ülikoolis on see edasimineku jaoks isegi vajalik, kuid vastase mittekuulamine lisaks sellele, et annab põhjust akadeemilise vabaduse põhimõtte üle irvitamiseks, takistab ka edasiliikumist. Weinberg teatas kohe alguses, et on avatud küsimustele ja arutelule. Välja marssides jätsid üliõpilased end ilma võib-olla oma ainsast võimalusest kõnelda rindel teeninud isikuga. Ilmselt kartsid nad, et Weinberg võib esitada fakte, mis nende veendumusi kõigutavad. Milleks muidu tema kuulamisest loobuda?


Inimesed, kes tahavad Iisraeli vastu protestida, leiavad selleks palju võimalusi ka ülikoolides, kuid avatud ja otsekohese kahekõne vältimine õõnestab intellektuaalset terviklikkust. Tudengid väitsid, et järgivad teiste vägivallatute protestijate tavasid, kuid nende vahel on üks suur erinevus: Gandhi, King ja Mandela ei hoidunud kunagi otsekohesest väitlusest ega jooksnud neilt minema. Oma seisukohtade õigsuse tõestamine ja vastaste väidete ümberlükkamine oli nende võitluse oluliseks osaks. Ning need juhid pidasid ilmselgelt õiglast võitlust.

Kui Michigani ja Arizona üliõpilaste suhtumine on iseloomulik ka teistele üliõpilastele, siis järgmise põlvkonna juhid on tõenäoliselt Iisraeli suhtes vaenulikumad ning omavad vähem teadmisi tegeliku olukorra kohta. Häda ühiskonnale, mille juhtide suhtumine on “selle-teema-kohta-mul-teadmised-puuduvad-kuid-mul-on-kindlad-arvamused”.

Copyright 2010 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.