Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



„PALESTIINA PABERID” EI SISALDA KÕIGE ELEMENTAARSEMATKI “KOMPROMISSI”
27.01.11  

Niinimetatud ”Palestiina paberid”, mida Al Jazeera pühapäeval avaldama hakkas, on põhjustanud suuri rahutusi poliitilistes ja diplomaatilistes ringkondades ning ka araabia tänavatel. Paberite hulgas on Iisraeli valitsuse, peamiselt Olmerti valitsuse, USA ametnike ning PO läbirääkijate vahel toimunud arutelude üksikasjalikud protokollid. PO liider Mahmoud Abbas ja tema peamine esindaja läbirääkimistel Saeb Erekat on mõnede paberite ehtsust kinnitanud, kuid teisi nimetavad nad võltsinguteks või kontekstist välja võetuteks. Nad süüdistavad Al Jazeerat PO juhtkonna vastase kampaania korraldamises.

Paberid näitavad, et PO oli valmis ”tagasipöördumise õigust” olulisel määral piirama ning nõustus ettepanekuga, et Iisraeli ei lubata üle 100 000 põgeniku. Nad nõustusid ka jätma juutide rajoonid Ida-Jeruusalemmas Iisraelile ning suhtusid positiivselt rahvusvahelise kontrolli kehtestamisse Jeruusalemma Vanalinna ja Templimäe üle. Ent samas nad nõudsid, et Jeruusalemma juutide elurajoon Har Homa ja Jeruusalemma idaservas asuv juutide asundus Maale Adumim viiakse Palestiina riigi koosseisu. Neis kahes piirkonnas elab kokku umbes 60 000 inimest.

Kommentaar:
Iisraellased on avaldatud paberitele reageerinud erineval moel. Poliitiliselt vasakpoolsed ütlevad, et need näitavad partneri olemasolu, kuid mõned parempoolsed ütlevad, et PO nõudmised on veelgi äärmuslikumad kui varem oletati. Paberitest ilmneb, et PO oli valmis tegema suuremaid järeleandmisi kui nad avalikkuse ees kõneldes näitavad. See ei tähenda, et nõudmised on mõõdukad, kuid need on vähem äärmuslikud.


Paberitel öeldu ja PO juhtide poolt avalikkusele öeldu vahel esinevat vastuolu võib tõlgendada kolmel moel: a) PO juhid ei ole sugugi samal lainel oma valijatega, kes reageerisid teabe avalikustamisele raevukalt. b) PO juhid usuvad, et tervet lepingut nähes hakkavad inimesed kompromisse toetama. c) PO juhid mängivad keerulist mängu, mille eesmärgiks ei ole Iisraeliga rahu sõlmimine.

Kahte esimest alternatiivi on raske uskuda. PO on aastakümneid oma rahvale õpetanud Iisraeli vihkamist ning et kogu territoorium, kaasa arvatud Iisraeli oma, on ”Palestiina”. Juhid on ise õhutanud üles äärmuslust, esitades oma äärmuslikke nõudmisi korduvalt meedias. Nad teadsid väga hästi, millise reaktsiooni paberite avaldamine tänavatel kaasa toob ning on nüüd ennast kaitsta üritades Al Jazeerat vihaselt rünnanud. Reaktsioon tänavatel näitab, et PO on õpetanud rahvast sõdima, isegi siis, kui Iisraeliga räägitakse rahust.

Jääb vaid kolmas võimalus: keeruline mäng, mida on samuti raske uskuda. Ent on teadlasi, kes on aastaid esinenud hoiatustega, et PO-d ei huvita Palestiina riigi loomine sugugi nii palju kui juutide riigi hävitamine. Selle stsenaariumi järgi on Palestiina riigi loomine Juudeasse ja Samaariasse ainult taktikaline samm Jordaaniast Vahemereni ulatuva Palestiina riigi (mida kujutatakse PO embleemidel) loomise protsessis. Sellist radikaalset ideed ei saa muidugi omistada kõigile palestiina araablastele. Paljud soovivad vaid rahu, vaikust ja normaalset elu. Ent kui PO juhid tõepoolest peavad Iisraeli rahupartneriks, siis on nende tegevust, näiteks praegust kampaaniat Iisraeli legitiimsuse õõnestamiseks rahvusvahelistes organites raske mõista.

Ning see toob meid küsimuse põhituumani: ”Palestiina paberites” ei leidu midagi, mis tunnustaks Iisraeli juutide riigina. Vastupidi, nendes on Saeb Erekati laialt tuntud ütlus: ”nad võivad end nimetada kelleks tahavad”, kuid ärge oodake Palestiina araablastelt sellega nõustumist. See sobib hästi Fatah´ 2009. aastal Petlemmas koostatud deklaratsiooniga, millega kinnitati Fatah´ hartat: ”Võitlus ei lõpe enne, kui sionistlik nähtus on kõrvaldatud...” (Fatah on PO-s valitsev jõud). IDFi endine ülemjuhataja Moshe Ya´alon ütles sel nädalal pabereid kommenteerides väga hästi: ”Selle väitluse põhiküsimuseks ei ole meie piirid, vaid meie olemasolu.” Niikaua, kuni Iisraeli ei ole tunnustatud juutide riigina, ja kuni kestab ühine kampaania juutide riigi vastu, ei ole PO seisukohtadel teistes küsimustes erilist tähtsust.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.