Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



EGIPTUSE DEMOKRAATIA – MILLINE SEE HAKKAB OLEMA?
10.02.11  

Egiptuse tulevik on ikka veel lahtine, sest president Mubarak ei ole nõus ametist lahkuma ning meeleavaldajad ei ole nõus enne tema lahkumist meeleavaldusi lõpetama. Mingil määral on elu Egiptuses siiski normaliseerumas: pangad ja ärid on taas tööle hakanud ning Mubarak püüab jätta muljet tavapärasest elust, kohtudes välismaiste võimukandjatega telekaamerate ees. Kuigi USA toetus kuulus esialgu meeleavaldajatele, palub ta nüüd Mubarakil jääda võimule oma ametiaja lõppemiseni septembris, et tagada sujuv võimu üleminek.

USA on praeguseks ilmselt avastanud, et väljaspool Mubaraki ringkonda ei ole kedagi, kellele võimu üle anda. Mubaraki poolt ametisse määratud ja tema võimalik ametijärglane Omar Suleiman peab läbirääkimisi opositsiooni esindajatega, keda rahvahulgad siiski oma vaadete edasiandjateks ei pea. Ühtne opositsioon puudub. Suleiman, kelle väitel president ametist lahkuda ei kavatse, on kuulutanud välja rea konstitutsioonilisi ja seadusandlikke reforme.

Kommentaar:
Egiptusest tuleb mitmesuguseid teadaandeid ning nende kohaselt kuulub Mubarakile rahva laialdane toetus. Meedia sellest ei kõnele, eriti Al Jazeera, mis on aja jooksul hakanud üha enam Lähis-Ida islamiseerimist toetama. See viimane rahutus oli ajendatud peamiselt majaduslikest raskustest, kuid islamistid kasutavad võimalust oma plaanide läbiviimiseks. Mubarak oli ilmalik juht, kes võimaldas Egiptuse ühiskonnal islamiusku harrastada. See hoidis mõnevõrra vaos ebaseaduslikku Moslemite Vennaskonda, mis mõrvas Mubaraki eelkäija Anwar Sadati.

Taoline poliitika tähendab, et mis tahes demokraatlik režiim Egiptuses tugineks Mubaraki režiimist tugevamini religioonile, oleks islamistlikum. Iisraeli jaoks tähendaks see kindlasti katsumusi. Režiimi vahetumine Egiptuses võib probleeme valmistada ka teistele demokraatlikke väärtusi austavatele riikidele. Demokraatia ei seisne ainult valimistes ja kõnevabaduses – see puudutab ka inimõiguste ja rahvusvaheliste kokkulepete austamist; naiste õiguste ja usuvabaduse austamist ning sõjast ja vaenuõhutamisest hoidumist. Kas “demokraatlik” Egiptus läbiks selle proovi?

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.