Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



KUI MÕRVATAKSE KOLMEKUUSEID "ASUNIKKE"
17.03.11  

Viie pereliikme julm mõrvamine reede öösel näitas palestiina araablaste terroritegude uut tahku. Seni veel tabamata terroristid pussitasid jõhkralt surnuks isa Udi, ema Ruti, ja nende kolm last Yoavi (11), Eladi (3) ja Hadasi (3 kuud). Neile oli une pealt kas torgatud südamesse või lõigatud kõri läbi. Kaks majas viibinud last, keda terroristid ei märganud, jäid ellu. Rünnak toimus religioossete juutide asunduses Itamar, mis asub Nabluse (piibli Shekem) lähistel Samaarias.

Need mõrvad vapustasid Iisraeli ühiskonda ning pühapäeval Jeruusalemmas toimunud viie tapetu matustele kogunes kümneid tuhandeid inimesi. Mitmed kõnelejad mainisid Fogelite pere pühendumist Iisraelimaale. Perekond elas varem Gazas, kuid toodi sealt koos 8000 juudiga 2005. aastal välja, kui peaminister Sharon otsustas rahu nimel piirkonnast väljatõmbumise kasuks. Gazas jagas Hamas möödunud laupäeval rahvale maiustusi, tähistades sellega “kangelasteo sooritamist”. Selle õõvastava rünnaku järel kutsus peaminister Netanyahu pühapäeval kokku rea ministreid ning kiitis heaks mitmesaja hoone ehitamise suuremates asundustes. Asunike esindajad ja mitmed poliitikud väljendasid rünnaku järel suuremat pühendumust ning otsustavust jätkata ehitustöid Juudeas ja Samaarias (Läänekaldal).

Kommentaar:
Kuigi Fogelite pere mõrvamine oli erakordselt julm, ei jõudnud see uudis arvatavasti suurema osa inimesteni maailmas. Paljud meediaväljaanded otsustasid selle kajastamisest loobuda või kirjutasid sellest lühiartiklis teiste uudiste vahel. Veelgi hullemad olid aga lugu moonutavad teadaanded, kus kasutati loo kirjeldamiseks poliitilisi mõisteid. Näiteks BBC rääkis tehnilisi mõisteid kasutades viie ”asuniku tapmisest” ning kajastas seda loos, mis käsitles ehitustööde heakskiitmist Netanyahu poolt. CNN aga ei pidanud vajalikuks kasutada juhtumi puhul sõna ”terrorism”.

Sõnad on olulised! Sõnade valik peegeldab antud juhul mõtteviisi. Kui kolmekuust beebit määratletakse eelkõige “asunikuna”, on artikli autor teadlikult otsustanud rääkida poliitikast. Ent mõrv ületab poliitika piirid. Beebi kõri läbilõikamine ei ole seotud paigaga, kus ta magab: olgu see Samaarias või Tel Avivis – või koguni Londonis. Kas saab uskuda, et sellised terroristid lõpetaksid juutide tapmise rohelisel piiril? Kasutades tragöödia kirjeldamisel tehnilisi ja poliitilisi mõisteid, üritab BBC ”selgitada” seletamatut, ning halvimal juhul ”õigustada” juutide tapmist.

Itamari rünnak toimus 11. märtsil. Kolmkümmend kolm aastat tagasi 11. märtsil mõrvas terroristide rühm naisterroristi Dalal Mughrabi juhtimisel Tel Avivi lähistel bussis 38 juuti. Kaks aastat tagasi nimetati Ramallah´s üks väljak Dalal Mughrabi järgi. Terroristide austamise komme on nähtus, mis Palestiina Omavalitsuses ainult kasvab ning see toimub võimude heakskiidul. Palestiina Omavalitsuses kutsutakse tsiviilisikute tapjaid “rahvuskangelasteks”. PO liider Mahmoud Abbas samal ajal mõistis Itamari terrorirünnaku hukka, kuid ainult Iisraeli, mitte PO raadios. Abbas peaks teadma, et kangelaste valik osutab inimese väärtushinnangutele. Kuupäev 11. märts näitab PO kangelaste valikuid ning selle kaudu ka väärtushinnanguid.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.