Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



UUED RAKETIRÜNAKUD SUNNIVAD JUUTE LÕUNA-IISRAELIS TAAS VARJENDITESSE
24.03.11  

Kolmapäeva hommikul plahvatas Beer Shevas kaks grad-raketti. Üks kukkus tühermaale, teine aga eramaja aeda ning vigastas ühte inimest. Rünnaku eest võttis vastutuse Islamidžihaadi haru Al Qudsi Brigaadid. Kolmapäevasele rünnakule eelneval nädala jooksul tulistasid Gaza erinevad terroristlikud organisatsioonid Iisraeli tsiviilelanike suunas hulgaliselt rakette ja mortiirmürske. Terroristide sihtmärkideks olid nii Gaza lähistel asuvad väiksemad kogukonnad ja kibutsid kui ka suuremad linnad, nagu Beer Sheva, Ashdod ja Ashkelon.

Vastuseks rünnakutele sihtis Iisrael Gaza terroristide rakukesi ja taristut, tappes rea raketirünnakuid ettevalmistavaid terroriste. Teisipäeval avas Iisrael suurtükitule terrorirakukese pihta, mis tegutses ühe Gaza elurajooni lähedal asuvas oliivisalus. Üks mürskudest kaldus kõrvale ning tabas kõrvalasuvat elamut, tappes lisaks terroristile ühe vanaisa ja tema kaks lapselast. Suurtükituli ei ole nii täpne kui sõjalennukite oma, kuid lennukeid ei olnud võimalik nii kiiresti sündmuskohale saada, et terrorirakukest enne selle laialiminekut tabada.

Peaminister Benjamin Netanyahu väljendas kahetsust süütute inimeste hukkumise üle ning rõhutas, et see ei olnud ettekavatsetud. Ta lisas: “On kahetsusväärne, et Hamas jätkab kümnete rakettide tulistamist Iisraeli tsiviilelanike pihta ning kasutab tsiviilelanikke inimkilpidena.” Asepeaminister Silvan Shalom ütles, et raketirünnakute jätkumisel peab Iisrael taas sisenema Gazasse ning kukutama Hamasi režiimi. Ta lisas, et kui ta kuus aastat tagasi toetas Gazast evakueerumist, siis nüüdseks on ta mõistnud, et ühepoolsest väljatõmbumisest ei ole kasu. “Idee loovutada territooriumeid julgeoleku tagatiseks ei ole õige ning on siiani täielikult läbi kukkunud,” väitis Shalom.

Kommentaar:
Hamas, nagu alati ja kooskõlas organisatsiooni ideoloogiaga, valmistab ette uut sõda Iisraeli vastu. Koos teiste Gaza terroristlike organisatsioonidega on Hamas ametis võimsamate ja tehniliselt täiuslikumate relvade hankimisega. Nad ehitavad uusi maa-aluseid struktuure ja juhtimiskeskusi. Nad kaevavad tunneleid Iisraeli, et saata sinna terroriste, ning täiustavad oma sidesüsteemi, mis 2009. aasta jaanuari sõjas neid alt vedas. Kõige selle juures jagab neile oma kogemusi Lõuna-Liibanonis tegutsev Hizb´Allah, samuti toetab neid igakülgselt Iraan.

Iisraeli eksperdid arvavad siiski, et Hamas ei ole veel kokkupõrkeks valmis. Viimase aja aktiivsuse kasvu põhjuseks näib olevat Hamasi niinimetatud sõjalise tiiva kannatamatus ning soov näidata teistele terroristlikele organisatsioonidele, et Hamas ei ole loobunud “vastupanust” (selle sõnaga tähistatavad nad terrorismi).

Lisaks on Hamasi üles õhutanud sündmused Egiptuses, kus nende emaorganisatsioon Moslemite Vennaskond oma võimu on tugevdanud. Mõnede teadaannete põhjal võib oletada, et Egiptuse praegused võimud võivad muuta Egiptuse traditsioonilist strateegiat ning asuda toetama Hamasi võimu Gazas. See aga võib tuua kaasa erinevate relvade jõudmise Gaza sektorisse, sest Egiptuse piir on ainus, mida Iisrael ei kontrolli. Egiptusele ei meeldi ka Iraani kasvav mõju Gazale ning nüüd, kui Mubarak on teelt kõrvaldatud, võib tugevamini islamile orienteeritud režiim üritada Hamasi toetavaid mullasid üle trumbata. See liit oleks märksa loomulikum, sest nii Hamas kui ka egiptlased on sunni-moslemid.

Suurem osa eksperte on igal juhul ühel meelel selles, et Iisraeli konflikt Hamasiga on vältimatu. Peamine küsimus on, arvestades praegust islamistide kasvavat mõju Egiptuses ja Liibanonis, kas see kujuneb suuremaks sõjaks. Taolistel aegadel, kui Iisraeli teravalt kritiseeritakse, on vaja julgelt meenutada, et võimaliku sõja peamiseks põhjuseks, nagu ka Iisraeli varasemate sõdade korral, on erinevate araabia riikide ja organisatsioonide keeldumine Iisraeli riigi eksisteerimise õiguse tunnustamisest. See kehtib isegi rohelise piiri sisse jääva väikseima Iisraeli kohta. Niikaua, kuni maailma poliitikud, rahuvahendajad ja eksperdid selle faktiga ei ole valmis tegelema, ei ole oodata rahu Lähis-Idas. Parim, mida võib loota, on sõja puudumine.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.