Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



JUUDID TÄHISTAVAD JÄRGMISEL NÄDALAL PAASAPÜHI
14.04.11  

Esmaspäeva õhtul kogunevad juutide pered tähistama Pesachit (paasapüha). Pesach on juutide kõige tähtsam püha, millega tähistatakse juutide vabanemist orjusest Egiptuses. Selle ajaloolise sündmuse tähtsust näitab esimene Jumala poolt Siinai mäel antud käsk: “Mina olen Isand, sinu Jumal, kes sind tõi välja Egiptusemaalt, orjusekojast.” Seda võimast vabastamist meenutavad juudid mitmetes palvetes, nagu sabatiõhtul loetav kiddush.

Pühade eel koristatakse põhjalikult kodusid. Eesmärgiks on kõrvaldada sealt hapnenud taignast valmistatud leib (heebr. k. chametz). Arvatakse koguni, et teistes kultuurides tavaks saanud kevadine suurpuhastus on sellest alguse saanud. Pesachi õhtul (niisanikuu 15. päeval) kogunevad pered Pesachi sederiks (otsene tõlge: Pesachi kord), mis on eriline pidu iisraellaste Egiptusest väljatuleku tähistamiseks. Õhtu algab sellega, et pere noorim laps küsib, miks on see õhtu erinev kõigist teistest õhtutest. Seejärel jutustatakse õhtu jooksul kogu Egiptusest väljatuleku lugu. Seda esitatakse traditsiooniliste laulude ja palvete saatel.

Pidusöögilaual on alati Sederi taldrik, millel on viis sümboolset toitu: charoset (datlite ja pähklite segu), mis esindab mörti, mida juudid Egiptuses orjadena majade ehitamiseks kasutasid; maror (salati ja mädarõika segu), mis sümboliseerib orjuse kibedust ja karmust; karpas (soolvette kastetud petersell), mis sümboliseerib Egiptuse orjuses olnud juutide valu ja pisaraid; lamba jalakont, mis esindab paasatalle; ning keedetud muna, mis sümboliseerib kurbust Templi hävitamise üle.

Üheks traditsiooniliseks toiduks, mida süüakse kogu pühade jooksul, on matzah-leib – hapnemata leib. Matzah on valmistatud ainult jahust ja veest ning seda küpsetatakse väga kiiresti. Suurtes toidukapulustes kaetakse kõik cahmetzi sisaldavad kaubad kilega ning need toidud müüakse Pesachi ajaks sümboolselt mõnele mittejuudile. Iisraeli chametz müüakse tavaliselt ühele araabia küla Abu Gosh elanikule. Pesach kestab seitse päeva ning selle esimene ja viimane päev on pühad.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.