Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



RELIGIOOSSE JUUDI TAPMINE ON MURETTEKITAV
28.04.11  

Pühapäeva varahommikul tapsid Palestiina Omavalitsuse politseinikud religioosse juudi, kes külastas Nabluses (Piibli Sekemis) asuvat Joosepi hauda. Ohver, 30-aastane Ben-Yosef Livnat tuli sinna varahommikul koos neljateistkümne Breslavi kogukonna liikmega hommikust palvust pidama. Tulistamine leidis aset hetkel, mil rühm haua juurest lahkus.

Religioossete juutide sõnul hakkasid 5-6 politseinikku, ilma et neid oleks provotseeritud, autode pihta tulistama. Kuulirahe tabas kahte kolmest autost ning haavata sai veel viis juuti, kellest üks on siiani kriitilises seisundis. Autodel õnnestus ringi keerata ja ründajate eest minema kihutada. Iisraeli sõjaväebaasi jõudmisel said haavatud esmaabi.

PO versioon juhtunust on sootuks erinev. Nabluse linnapea Jibrin al-Bakri väitis, et juudid üritasid kõrvaldada teetõkkeid, loopisid politseinikke kividega ning koguni üritasid neilt relvi käest rabada. Politseinikud ei oleks tulistanud, kui nende elu ei oleks ohus olnud, ütles ta. Linnapea peamine süüdistus oli siiski see, et haua külastuse oleks pidanud Iisraeli sõjaväega kooskõlastama. Siis ei oleks probleeme tekkinud, sest Nabluses on ”kõik teretulnud”, ütles ta.

Kommentaar:
Lääne meedia seda lugu eriti laialdaselt ei kajastanud ning siiani avaldatud teave on olnud äärmiselt puudulik, koguni moonutatud. Põhifaktid on järgmised: Joosepi haud on üks Oslo leppes loetletud pühapaiku, kuhu juutidele peab olema tagatud vaba juurdepääs. Palestiina araablased ründasid hauapaika 2000. aasta Al Aqsa sõjas ning sellest ajast saadik on Iisraeli ligipääs sellele olnud piiratud. Praegu korraldatakse külastusi ainult üks kord kuus. Sellele IDF järelvalve all toimuvale ettevõtmisele on pikk järjekord. Breslavi hassiidid, kelle põhikohustuste hulka kuulub pühade inimeste haudade juures palvetamine, on Joosepi hauda külastanud mitu korda nädalas. PO politseinikud on nende sagedastest külaskäikudest teadlikud olnud ning mõnedega neist oldi lausa sina-peal.

Seega, PO seisukohalt olid religioossed juudid haua juures õigusega! Oslo lepped andsid neile selleks õiguse. On tõsi, et Iisraeli võimude seisukohalt olid juudid seal ebaseaduslikult. Iisraeli kaitsevägi on piiranud külastusi ühele korrale kuus. Meedia saab otsustada, mitut neist faktidest arvesse võtta, ning järeldus, milleni jõutakse, peegeldab nende valikuid. Ärgem siiski unustagem, et isegi kui religioossete juutide käiku haua juurde loetakse ebaseaduslikuks, ei anna see PO politseile õigust nende pihta tulistamiseks! Mingis paigas ebaseadusliku viibimisest tulistamisega reageerimiseni on tohutu suur samm.

PO versioon sündmuse kohta on äärmiselt ebausutav. Need juudid on aeg-ajalt käinud haua juures palvetamas igapäevaselt. Nad ei ole kunagi kedagi rünnanud ega kujuta endast julgeolekuohtu. Nad käivad seal palvetamas ning seda tehes teavad nad, et riskivad oma eludega, sest selles piirkonnas on viimasel ajal esinenud palju rünnakuid tsiviilelanikest juutidele. Asjaolu, et PO politseinikud jätkasid usklike tulistamist, kui nood põgeneda üritasid, näitab, et politseinike elu ei olnud ohus. Tegelikult on raske pidada juhtunut millekski muuks kui terrorirünnakuks.

Sellele juhtumile, nagu tihti varemgi, reageerib PO enda puhtakspesemisega ja usklike süüdistamisega. Seda põhjusel, et külaskäik ei olnud Iisraeli kaitseväega kooskõlastatud. Näib, et PO praegune juhtkond ei ole võimeline enesekriitikaks. Nende eestkõnelejad ja uudistekanalid reageerivad kõigele praktiliselt automaatselt Iisraeli süüdistamisega. Kõiges saab süüdlaseks pidada ”okupatsiooni” või iisraellaste vandenõu.

Isik, režiim või kultuur, mis ei suuda olla enesekriitiline, ei näe vajadust käitumise muutmiseks – milleks muuta midagi, kui kõik on juba täiuslik? Ainuüksi sellepärast ei tohiks Iisrael oodata PO-lt kompromisse rahuprotsessis. Iisrael peaks samuti analüüsima selle tähendust Iisraeli poliitkale.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.