Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



NEW YORK TIMESI REPORTER: ELU GAZAS EI OLEGI NII HALB
01.07.11  

Sel nädalal Gazas viibinud NYT ajakirjanik Ethan Bronner kirjutab, et teda üllatas, et vahetult enne teise abilaevastiku jõudmist Gazasse on elutingimusted Gazas palju paremad kui ta oskas oodata. Esimene asi, mis Bronneri tähelepanu köitis, oli uute autode rohkus tänavatel. Iisrael lubab importida 20 autot nädalas, kuid Bronneri andmeil ei vasta see vajadustele. Viimaste kuude jooksul on toodud Liibüast Egiptuse kaudu sadu BMW-sid, kaubikuid ja muid sõidukeid, mille müük on toimunud kontrollimata tunnelite kaudu, ütles ta.

Bronner märkis, et sel kuul avatakse Gazas kaks luksushotelli, millest üks kuulub palestiina araablasest miljardärile. Ta kirjutab, et kuu aja pärast avatakse teine ostukeskus, mille eskalaatorid on pärit Iisraelist. Eeloleval aastal plaanitakse ehitada sadu elumaju ja paarkümmend kooli, samuti kolmekorruseline hoone laulatusteks, lisab ta.

Gaza elanikud saavad osta ühedollarilise kilohinnaga Egiptusest toodud linnuliha, mida smugeldatakse sisse tunnelite kaudu. Enamus neist siiski kardab nakkusi ning eelistab seetõttu Iisraeli kanu, mida müüakse hinnaga 1-2 dollarit kilogrammi eest või kõrgemalt hinnatavat isekasvatatud lindude liha, mille kilohinnaks on 2-3 dollarit. Elatustaseme tõusu näitab ka see, et Gaza kaupmehed keskenduvad rohkem luksuskaupade, nagu troopiliste kalade, jalgrataste, matkavarustuse ja plasmatelerite impordile. Need kaubad tulevad otse Iisraelist.

Isegi eksport, mis siiski on veel madal, on viimasel ajal hoogustunud. Jordaaniale ja Pärsia lahe riikidele müüakse maasikaid, lilli, kartuleid ja kirsstomateid. Gaza kaupmehed kavatsevad hakata taas eksportima Läänekaldale mööblit ja tekstiile, nagu neli aastat tagasi.

Bronner märgib, et Iisrael keelab ikka veel tsemendi, terase ja muude ehitusmaterjalide sisseveo Gaza maaribale, sest kardetakse, et Hamas võib neid vahendeid kasutada punkrite ehitamiseks ja pommide valmistamiseks. Seetõttu kasutatakse lõunapiiril olevaid tunneleid, mille kaudu varem toodi sisse tarbekaupu, nüüd põhiliselt ehitusmaterjalide sissesmugeldamiseks. Kahes vahetuses, öösel ja päeval, tuuakse tunnelite kaudu kottide kaupa tsementi ja kruusa, kokku ligi 3000 tonni ööpäevas.

Bronner märgib: “See [Gaza] ei ole kunagi kuulunud maailma vaeseimate paikade hulka. Peaaegu kõik on omandanud kirjaoskuse, laste suremus on suhteliselt madal ning tervishoiutingimused on paremad kui enamuses arengumaades.“

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.