Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



INIMÕIGUSTE AKTIVISTID GAZASSE SUUNDUVAL ABILAEVASTIKUL TOETAVAD TERRORIREŽIIMI
01.07.11  

Teine Gaza abilaevastik pidi esialgsete plaanide järgi teele asuma kuu aega tagasi ning koosnema 15 laevast koos 1500 reisijaga, selle väljasaatmine põrkus aga mitmete takistuste vastu. Teeleasumise täpset kuupäeva hoiti saladuses, sest organiseerijad tahavad Iisraeli, nii palju kui võimalik, teadmatuses hoida. Nüüd siiski oodatakse laevade jõudmist Iisraeli rannikuvetesse järgmise nädala alguses.

Tegelikult on laevastiku koosseisus 10 laeva kokku ligi 350 inimesega pardal. Osalejate arvu vähenemisele aitasid kaasa ilmselt mitmed tegurid. Iisrael on avaldanud survet Türgi ja Kreeka valitsustele, mis saaksid laevastikku kinni hoida või isegi peatada. Türgi on nüüd alt ära hüpanud ning kreeklased on väljendanud tugevat vastuseisu laevastiku väljumisele. Kriitilist suhtumist laevastikku on näidanud ka mitmed teised rahvusvahelised organisatsioonid ja riigid, eriti pärast Egiptuse piiri avamist. Paljud kahtlevad nüüd abilaevastiku vajalikkuses. Peale selle on mitmetel laevadel probleeme kindlustuse saamisega kindlustusseltsidelt. Väljumiskuupäeva lükati edasi bürokraata tõttu ja ka sellepärast, et mõnedel laevadel esines tehnilisi probleeme, mille põhjuseks organiseerijad peavad sabotaaži.

Iisrael püüab nii diplomaatiliste kui ka poliitiliste meetmete abil laevastikku peatada. Samal ajal teeb merevägi laevade peatamiseks ettevalmistusi. Teisipäeval toimus õppus, mille käigus mängiti läbi laevade üle kontrolli võtmine. Sõdureid treenitakse erinevate stsenaariumite jaoks, alates passiivsest kuni vägivaldse relvastatud vastupanuni. Iisraelis levitatud teadete kohaselt on laevastiku aktiviste õpetatud passiivset vastupanu avaldama: nad üritavad endid üksteise külge aheldades ning juurdepääsu blokeerides iisraellasi laevade ülevõtmisel takistada. Teised teadaanded kõnelevad aktivistidest, keda on õpetatud vägivaldset vastupanu osutama ning kasutama sõdurite vastu koguni surmavalt mürgiseid kemikaale.

Iisraeli poliitikud ja kaitseväe juhid on korduvalt öelnud, et ei lase laevastikul Gazani jõuda. Nad ütlevad, et abilaevastiku saatmisel ei ole mõtet, sest kaupu saab sisse vedada Iisraeli või Egiptuse kaudu. Iisraeli kaitseväe ülemjuhataja Benny Gantz ütles teisipäeval, et “vihkamist väljendav abilaevastik on järjekordne näide sellest, kuidas Iisraeli olemasolu seaduslikkust üritatakse provokatsioonidega õõnestada.” Gantz lisas, et Gazas ei ole esmatarbekaupadest puudust, sinna imporditakse telereid ja plasmaekraane ning sealt eksporditakse põllumajandussaadusi kõikidesse araabia riikidesse.

Kommentaar:
Organiseerijate väitel on Gazasse suunduva laevastiku eesmärgiks Gaza elanike varustamine humanitaarabiga. Ent laevastiku organiseerijate käitumine ei kõnele humanitaarabi andmisest, pigem on tegu ebamoraalse rünnakuga Iisraeli riigile. Püütakse kasutada ära meediat, et manipuleerida maailma üldsuse arvamusega. Sellega taotletatakse avalikkuse toetust Hamasi režiimile ning selle valitsuse õiguspäraseks tunnistamist. Näib, et laevastiku organiseerijate põhieesmärgiks ei ole Gaza elanike elutingimuste parandamine, vaid Iisraelivastase kampaania korraldamine.

Ebaõiglane ja ilmselt vale oleks üldistada ja öelda, et kõik abilaevade pardal olijad on Iisraelivastased või et neile ei lähe korda Gaza elanike humanitaarolukord. Ent tõelistel inimõiguste aktivistidel peaks olema rohkem taipu, et mitte lasta end ära kasutada organisatsioonidel, mis toetavad terrorismi või äärmuslikku poliitikat teostavaid isikuid.

Abilaevastiku küsimuste üle arutlemisel kasutatakse peamiselt õiguslikke ja humanitaarseid argumente. Mis puudutab juriidilisi argumente, siis asjatundjatel puudub üksmeel selle osas, kas Gaza blokaad on rahvusvahelise õigusega kooskõlas. Kõik sõltub tõlgendusest. Abilaevastiku organiseerijad kordavad mantrana, et blokaad on ebaseaduslik, kuid see on vaid propaganda. Rahvusvahelise õiguse keerukuse tõttu on juriidiliste aspektide üle väitlemine tulutu; seda võib mõista erineval viisil.

Mis puudutab humanitaarset argumenti, mis väidetavalt on abilaevastiku peamine motiiv, siis ei ole põhjust väita, et Gazas valitseb humanitaarkriis. Iisraeli kehtestatud blokaadi tõttu on puudus teatud kaupadest ning probleemiks on Gazast välja ja sinna sisse liikumine, kuid humanitaarkriisi seal ei ole. Seda on kinnitanud ka ÜRO. Iisrael on kogu aeg lubanud importida kaupu, mida on vaja kriisi ärahoidmiseks. Meditsiinikaupu ei ole kunagi piiratud, kuigi abilaevastiku organiseerijad väidavad vastupidist. Iisrael on korduvalt pöördunud humanitaarabi organisatsioonide poole üleskutsega importida kaupu Gazasse Iisraeli kaudu ning see muudab humanitaarse argumendi ebakohaseks. Ja lõpuks, piir Egiptusega on avatud. Nüüd on juba raske on väita, et Gaza on piiramisrõngas.

Juriidiliste ja humanitaarsete probleemide üle arutletakse pidevalt, kuid on üks oluline aspekt, mida väga harva käsitletakse: blokaadi põhjus. Kas kedagi üldse huvitab, miks Iisrael Gaza blokaadi ei lõpeta? Meedia käsitleb sündmusi nii, nagu säilitaks Iisrael Gaza blokaadi lihtsalt sellepärast, et ei ole midagi paremat teha.

Lühike meeldetuletus: Iisrael tõmbus Gazast välja 2005. aastal ning kõrvaldas sellega vabanduse: “kõiges on süüdi okupatsioon”. Aastal 2007 haaras veriselt võimu islamistlik organisatsioon Hamas. Hamas kutsub üles Iisraeli hävitama! Kordame: Hamas kutsub üles Iisraeli hävitama! Hamas peab peamiseks Iisraeli hävitamise vahendiks relvastatud võitlust ning kasutab oma eesmärgile jõudmiseks laste ja tsiviilelanike pommitamist. Hamas ei võimalda Gazas sõnavabadust. Hamas kiusab taga krsitlastest vähemust. Hamas viib ellu sharia seadusi, mis diskrimineerivad naisi ja homoseksuaale ning kiusab taga ja vangistab inimesi, kes järgivad kaasaegsemat elustiili. Hamas kasutab sõjapidamisel tsiviilelanikke inimkilpidena. Hamas hoiab vangis Iisraeli sõdurit, rikkudes rahvusvahelist seadust. Lühidalt öeldes: Iisrael säilitab Gaza blokaadi, et kaitsta oma kodanikke terrorirežiimi rünnakute eest, mille väidetav, ning tegudes nähtav, eesmärk on juutide tapmine.

Abilaevastiku kampaania algatanud ja organiseerinud organisatsioon Türgi IHH toetab Hamasi avalikult. Mõned ürituses osalejatest, keda eelmises lõigus esitatud loetelu hämmastab, ütlevad, et neil ei ole sidemeid mitte Hamasiga, vaid erinevate organisatsioonidega Gazas, näiteks tööliste ametiühinguga ja abiorganisatsioonidega. See on naiivne ja mõttetu vabandus. Kõik asjatundjad teavad, et Gazas ei toimu midagi ilma Hamasi osaluse ja toetuseta. Kui nende eesmärgiks on abistada inimesi ilma Hamasi toetamata, siis miks ei võiks nad importida kaupu Iisraeli või Egiptuse kaudu? Ka siis ei ole võimalik Hamasist võimalik mööda minna, kuid see ei kasvataks avalikkuse toetust Gazas valitsevale režiimile.

Kokkuvõttes tasustab abilaevastik Hamasi! See õigustab, esitleb vastuvõetavana ning toetab valitsust, mis on lääne demokraatia ja inimsuse vastane. Kuidas võib seda esitleda humanitaarabi laevastikuna? Kuidas võivad inimõiguste eest seisvad aktivistid usaldada plaani, mis on nii ilmselt korrumpeerunud ja vastandub inimõiguste väärtustele? On ammu aeg lõpetada see maskeraad.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.