Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



LÜHIUUDISED
07.07.11  

Peaminister Benyamin Netanyahu andis esmaspäeval Riikliku Majandusnõukogu juhile professor Eugene Kandelile ülesande uurida võimalust pühapäeva muutmiseks teiseks puhkepäevaks. Siiani on see olnud tavaline tööpäev. Ettepaneku kohaselt võiksid laupäev ja pühapäev olla ametlikult puhkepäevad ning reede poolik tööpäev. Ettepaneku esitas paar kuud tagasi regionaalminister Silvan Shalom. Shalom arvab, et üleminek pikkadele nädalavahetustele, nagu on tavaks teistes lääneriikides, tooks Iisraeli majandusele kasu. “Ligi 75 % maailma rahvastikust kasutab töötamisel taolist mudelit ning Iisrael peaks joonduma ülejäänud maailma järgi,” selgitas Shalom. Ettepaneku kohaselt oleksid pangad ja börsid pühapäeviti suletud, kauplused aga avatud.

Värske arvamusuuring näitab, et endisest Nõukogude Liidust pärit immigrandid, kes tulid Iisraeli 1990-ndatel, on poliitikamaastikul nihkumas paremale. Seejuures tunnevad nad, et on üha paremini sulandunud Iisraeli ühiskonda, kirjutab Haaretz. Ainult 13 protsenti uuringus küsitlutetutest ütles, et on nõus palestiina araablastele rahu eest territooriumite loovutamisega. Aastal 1999 vastas nii 37 protsenti. Uuringus leiti veel, et immigrantidest 84 protsenti tunneb end Iisraelis “koduselt”, 12 aastat tagasi tehtud uuringus oli neid ainult 53 protsenti. Uuriti ka immigrantide suhtumist Iisraeli araablastesse ja Iisraeli-araabia konflikti. Leiti, et kui endisest Nõukogude Liidust pärit immigrantide suhtumine araablastesse 1990-ndatel oli negatiivne, siis see tendents on kümne aasta jooksul veelgi süvenenud.

Soolamere veetase alaneb umbes 1,2 meetrit aastas. Vähem on aga teada fakt, et üks osa merest voolab üle, ohustades ühte Iisraeli põhilist turismiobjekti. Soolameres eristuvad põhja- ja lõunanõgu, mis asuvad eri kõrgustel, on üksteisest eraldatud ning nende vahe on mitu kilomeetrit. Seega veetaseme tõusmisel lõunanõos ei saa vesi valguda põhjanõkku, kus veetase langeb. Veetaseme tõusu lõunanõos põhjustab tööstuse intensiivne areng. Keemiatööstus on ehitanud sinna aurustamisbasseine kasulike mineraalide tootmiseks mereveest. Iisraeli Soolamere tehas ja Jordaania tehas Araabia Potas toodavad Soolamere veest potast ja teisi mineraale, mida eksporditakse üle maailma ning kasutatakse väetiste, kosmeetika, autode ja sülearvutite valmistamisel. Nende basseinide põhja jääb igal aastal miljoneid tonne soola, ning see toob kaasa veetaseme tõusu 20 cm võrra aastas. Veetõus muudab pinnase soiseks ning ohustab sellega populaarset hotellide piirkonda. Soolamere mineraale on hinnatud juba ammustest aegadest: vaaraode palsameerimisel kasutati järves leiduvat looduslikku bituumenit ning Kleopatra olevat kasutanud sealseid nahka noorendavaid soolasid ja muda. Tänapäeval on see järv Iisraeli üks peamisi turismimagneteid. Pooled 3,45 miljonist Iisraeli 2010. aastal külastanud turistist külastas seda paika.

Hiljuti Iisraelis tehtud uuring näitas, et tavaliselt maitseainena kasutatav kaneel näib pidurdavat Alzhaimeri tõbe, teatab Israel 21c. Uuringu aluseks on Tel Avivi professori Michael Ovadia tööd. Ta leidis umbes 10 aastat tagasi, et juutide Templis kunagi suitsutusrohu aromaatse koostisainena kasutatud vürtsi - kaneeli - ekstraktil on tugev viirusevastane toime. Tel Avivi ülikooli doktorant Anat Frydman-Marom uuris oma töös teiste ainete hulgas Ovadia kaneeliekstrakti (CEppt) võimalikku pärssivat toimet Alzheimeri ja Parkinsoni tõve suhtes. Esialgsed tulemused ületasid tema ootusi: CEppt pidurdab viie Alzheimerit põhjustava geeni mõju. Ekstrakti farmakoloogilised omadused näitavad, et seda saaks kasutada ka teist tüüpi diabeedi ravimiseks. Kaneel on üks maailma vanimaid taimseid ravimeid, mida mainitakse 2. Moosese raamatus, Õpetussõnade raamatus ja Ülemlaulus.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.