Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



LÜHIUUDISED
22.07.11  

Väljakaevamised Lõuna-Iisraeli linnas Gatis aitavad arheoloogidel luua täiuslikuma pildi Iisraeli vaenlastest - vilistidest. Leiti mitmed ligi 3000 aasta vanused vilistide kannud. Ühel maalitud potikillul oli kaunistus, millesarnaseid esines vana-kreeka kunstis. See viitab vilistide pärinemisele Egeuse piirkonnast. Vilistid tulid mere kaudu tänapäeva Kreeka aladelt. Nad valitsesid suurtes sadamates Ashkelonis ja Ashdodis, mis on praegu Iisraeli linnad ning Gazas, mis on praegu tuntud Gaza maaribana. Gatis tehtud väljakaevamised näitasid, et vilistid võtsid omaks teatud asju kohalikust kultuurist, kuid ei unustanud oma juuri. Näiteks teenisid nad ka siis, kui olid juba viis sajandit selles paigas elanud, kreeka nimedega jumalaid. Leitud luud kõnelevad sellest, et nad sõid koera- ja sealiha. Selle poolest erinesid nad naabruses elavatest iisraellastest, kes pidasid neid loomi ebapuhasteks. Väljakaevajad leidsid Gatis ka jälgi linna hävitamisest 9. sajandil eKr. Avastati linna piirava sõjaväe poolt linna ümber ehitatud kraav ja muldkeha, mida võib praegugi näha üle ümbritsevate küngaste kulgeva tumeda ribana. Gati hävitas ilmselt 830 eKr aramea kuningas Hazael. Sellest on juttu Kuningate raamatus. Üks eriti põnev leid Gatis on suure kahe sambaga hoone, arvatavasti templi, jäänused. Väljakaevamisi juhendanud Aren Maeir oletab, et see võis olla Simsoni loo kirjutamise ajal vilistide templeid iseloomustav arhitektuuriline element. Väljakaevajad leidsid Gatist veel potikilde, millel oli Koljati sarnaseid nimesid. See on indoeuroopa, mitte semiidi nimi, mida oleksid kasutanud kohalikud kaananlased ja iisraellased.

Lähipäevadel avatakse Gaza maaribal uus luksushotell. Külastajad saavad nautida luksuslikke marmorist ja kivist seintega banketisaale, esimese klassi restorane ja säravaid basseine. Hotelli personal ei ole soostunud avaldama hindu ega lubanud ajakirjanikel ruume pildistada. Uue hotelli avamine on järjekordne märk majanduse taastumise kohta Gaza maaribal. Isegi Hamasi liider Ismail Haniyeh tunnistab, et asjad lähevad hästi. ”Me oleme piiramise etapist üle saanud ning läinud üle arengu ja ülesehitamise etappi,” ütles ta. ”Tsemendi, raua ja muude ehitusmaterjalide hankimine ei ole meile probleemiks. Gaza kauplused on kaupu täis, oleme tunnelite kaudu kõike saanud.” Sel suvel on Gazas saanud suurmoeks ranna lähedal asuvate ruumide väljaüürimine. See läheb ühele perele maksma umbes 405 dollarit päevas ning nõudmine on suur.

Ajakirja Travel & Leisure viimane number paigutas Jeruusalemma ja Tel Avivi vastvalt teiseks ja kolmandaks Aafrika ja Lähis-Ida linnade nimekirjas, mida tasub külastada. Nimekirja esimeseks linnaks oli Cape Town ning neljandaks Kairo ja viiendaks Dubai. Nimekirja koostamisel võeti aluseks lugejate seas tehtud küsitlus. Igakuiselt ilmuval ajakirjal on üle miljoni tellija. Iisraeli turismiministeeriumi andmetel külastas 2010. aasta esimesel poolel 76 protsenti turistidest Jeruusalemma, käies seal Läänemüüri juures, Püha Haua kirikus, Via Dolorosal, Yad Vashemis ja Õlimäel. Tel Aviv, mille teevad tuntuks ööelu ja rannamõnud, meelitab ligi umbes 54 protsenti Iisraeli külastavatest turistidest.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.