Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



KAS PALESTIINA RIIGI LOOMINE ON TÄIESTI ÕIGUSPÄRANE?
22.07.11  

Norra välisminister Jonas Gahr Støre ütles pärast esmaspäeval toimunud kohtumist Palestiina Omavalitsuse juhi Mahmoud Abbasiga, et palestiina araablaste omariikluse küsimuse toomine ÜRO ette on ”täiesti õiguspärane”. Abbas kinnitas Størele: “me valime rahu ning jätkame selle saavutamiseks läbirääkimisi Iisraeliga .”

Abbas külastas Norrat kampaania raames, mille eesmärgiks on koguda Euroopa toetust Palestiina riigile ÜRO-s. Ka Iisrael teeb Euroopa ja teistes maailma riikides lobitööd, püüdes neid veenda, et edu tagavad ainult läbirääkimised, mitte ühepoolsed aktsioonid. Euroopa riikide arvamused näivad olevat vastakad. Iirimaa, Portugal, Holland, Rootsi, Hispaania ja Norra kalduvad Palestiina riigi loomist toetama. Saksamaa ja Itaalia on selle sammu vastu ning Suurbritannia ja Prantsusmaa ei ole ilmselt veel otsustanud. Vaatamata sellele, et Araabia Liiga andis möödunud nädalalal palestiina araablaste algatusele heakskiidu, ütles Iisraeli asevälisminister Danny Ayalon esmaspäeval, et rahvusvaheline toetus näib kahanevat.

Möödunud nädalal avaldati Stanley Greenbergi arvamusuuring palestiina araablaste hoiakute kohta. Kuigi see tõstatab mitmeid küsimusi, on peamised meediakanalid uuringut praktiliselt eiranud või valikuliselt kajastanud. Silmast-silma küsitlus viidi läbi koostöös Palestiina Avaliku Arvamuse Keskusega. Küsitleti 1010-t palestiina araablast. Uuring näitab, et vastajad peavad tähtsaimaks töökohti, tervishoidu ja haridust.

Ent uuringutulemused näitavad ka järgmist:
- 61 % ei ole nõus sellega, et Iisrael peaks olema juutide kodumaa ja Palestiina palestiina araablaste kodumaa
- 66 % peab ”kahe-riigi lahendust vaheetapiks lõppeesmärgi saavutamisel, milleks on üks Palestiina riik Jordani jõe ja Vahemere vahele jääval territooriumil.”
- 72 % eitas juutide ajaloolist seotust Jeruusalemmaga
- 92 % oli vastu Jeruusalemma jagamisele juutidega
- 80 % nõustus Hamasi põhikirja väitega, et juutidega võitlemiseks on vaja luua araablaste ja islamistide väesalku
- 73 % toetas moslemite traditsiooni (Hadith), mis õhutab moslemeid tapma juute, kus iganes neid leitakse
- 53 % toetas juute vihkama õhutavate laulude õpetamist koolis
-
Kommentaar:
Stanley Greenbergi uuring seab Palestiina riigi loomise pärast peetava võidujooksu huvitavasse valgusesse. Norra välisminister kirjeldas Palestiina Omavalitsuse omariikluse taotlemist sõnadega “täiesti õiguspärane”. Mis puudutab ÜRO liikmelisust, siis see organisatsioon on “avatud kõigile rahuarmastavatele riikidele, mis tunnustavad ÜRO põhikirjaga määratud kohustusi…”. Selle põhikirja esimene lause ütleb: “Meie, ühinenud rahvad, olles otsustanud päästa järeltulevad põlved sõjaviletsustest…” Võrrelge seda 80 % palestiina araablaste arvamusega eespool.

Edasi kinnitab ÜRO põhikiri usku põhilistesse inimõigustesse ning inimese väärikusse. Vaadake, millest kõnelevad eespool 53 % ja 73 %. ÜRO põhikiri kõneleb meeste ja naiste võrdõiguslikkusest ning suurte ja väikeste rahvaste õiguste võrdsusest. Vaadake eespool 66 % arvamust. Ning lõpuks, põhikiri õhutab kõiki rahvaid olema leplikud ning elama omavahel rahus heade naabritena. Vaadake eespool 92 % arvamust.

Huvitav oleks teada, kuidas näevad ÜRO põhikirja Støre ja teised Palestiina riigi loomise toetajad. Kas sellise riigi loomine, mille kodanikud soovivad teise rahva hävitamist, on ikka õiguspärane? Millise panuse annab see rahu ja stabiilsuse saavutamisele Lähis-Idas?

Paljud ajakirjanikud ja poliitikud süüdistavad Netanyahut rahuläbirääkimiste ummikusse ajamises. Nad ütlevad, et tema ja ta valitsuse väited vaenuõhutamise kohta Palestiina Omavalitsuse meedias on vaid ettekäänded Palestiina riigi loomise takistamiseks. Nad ütlevad, et Netanyahu ei peaks nõudma Iisraeli tunnustamist juutide riigina, ning kujutavad Iisraeli peaministrit jäiga ja agressiivse tegelasena. Nende ajakirjanike arvates on Abbasi poolt lääneriikides tehtud avaldused ”tõendiks”, et Palestiina Omavalitsus taotleb rahu. Iisrael ja Netanyahu on muutunud sümboliteks, mis tähistavad kõike, mis on Lähis-Idas, mõnede jaoks koguni terves maailmas, valesti.

Kirjeldatud uuring aga selgitab, miks Netanyahu nõuab Palestiina Omavalitsuselt tõendeid. Praegune valitus ja suurem osa Iisraeli elanikest ei ole valmis nõustuma Euroopa arvamusega, et Palestiina riigi loomine toob Lähis-Idasse rahu. Euroopa üritab meeleheitlikult kujutada Palestiina Omavalitsust mõõduka ja rahuarmastava tegelasena. See on ka põhjus, miks eurooplased kirjeldatud uuringut eiravad. See paneb Palestiina riigi loomise idee suure küsimärgi alla.

Euroopa mõjukates ringkondades toimib teatav ebakõlbeline strateegia. Paljudele Palestiina Omavalitsuse tegudele, avaldustele ja poliitikatele on raske õigustust leida. Suur osa teabest, mis puudutab inimõiguste rikkumisi Palestiina Omavalitsuses ja sealset suhtumist Iisraeli, vaikitakse maha või õigustatakse seda ”okupatsiooniga”. (”Okupatsiooni” süüdistamine näib alati tõhus olevat). Samal ajal kujutatakse Iisraeli deemonlikuna. Juutide riiki, mis on piirkonnas ainuke demokraatia, näidatakse üha tumedamates värvides ning sellega juhitakse tähelepanu Palestiina Omavalitsuse äärmusluselt kõrvale. Seda tehakse sageli väga osavalt. Euroopa intellektuaalid ei armasta eriti jõulist väljendusviisi, seetõttu annab meedia sageli sõna palestiina araablaste jultunud esindajatele, kes paiskavad sõnumit edastades välja oma põlgust Iisraeli suhtes ja esitavad sündmustest ühepoolse versiooni.

Kui ülemaailmne kogukond Palestiina riigi loomise idee läbi surub, siis Stanley Greenbergi uuring annab põhjust oletada, et poliitikud võivad peagi seista silmitsi sootuks teistsuguse reaalsusega kui see, mille poolt nad oma arvates hääletasid. See ei pruugi olla nii ”täiesti õiguspärane” kui mõnele praegu võib paista.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.