Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



LÜHIUUDISED
29.09.11  

Läänemüüri juures tehakse neil päevil ettevalmistusi sadade tuhandete inimeste tulvaks pühade ajal. Insenerid kontrollisid möödunud nädalal kivide seisukorda ning kõrvaldasid nende murenenud osad. Peale selle korjatakse ära Läänemüüri kivide vahele pandud kirjakesed ning paigutatakse spetsiaalsesse arhiivi. Enne kirjade kokkukorjamist peavad töölised end puhastama mikves (rituaalses puhastusbasseinis). Kõrgemalasuvate kirjade kättesaamiseks kasutavad nad teatud puutokke. Metalli ei tohi selleks kasutada, sest seda peetakse ebapuhtaks. Kirjade kokkukogumist juhendab Läänemüüri ülemrabi Shmuel Rabinowitz, kes jälgib, et keegi kirju ei avaks ja neile kirjutatud palvesoove ei loeks. Töö lõppemisel palvetab rabi tööliste palvete täitumise pärast.

Ben Gurioni Ülikooli uurimisrühm avastas Surnumere põhjast terve rea mageveeallikaid, mis selle veekogu kahanevaid veevarusid täiendavad, kirjutab JPost. Surnumere põhjaveeallikate olemasolu oli juba varemgi teada. Neid on aastakümneid näha olnud, sest need tekitavad veepinnale virvendust. Nüüd aga uuriti silmale nähtamatuid allikaid. Neid leidub kuni 30 meetri sügavusel ning siiani leitud allikatest kõige suurem on 15 meetrise läbimõõduga. Mõnede allikasüsteemide kogupikkus ulatub aga sadade meetriteni. Vett näib allikaist voolavat üsna pidevalt. Kuigi järve lisanduv veekogus ei ole suur võrreldes kogusega, mida Iisrael, Jordaania ja Palestiina Omavalitsus erinevaks otstarbeks ära kasutavad, on see siiski arvestatav, ütleb uurimisrühma juht professor Jonathan Laronne. Üks teine, Saksamaa teadlaste uurimisrühm leidis järvepõhjast, nendesamade allikate lähedalt uusi mikroorganisme. Mõnede mikroorganismide kohta ei olnud teada, et nad nii soolases vees suudavad elada.

Iisraeli Muuseumi ja Google´i koostöös tehti viiest kõige täielikumast Surnumere kirjarullist, nende hulgas kuulus Jesaja kirjarull, ülisuure lahutusega fotod. Neid võib nüüd internetis vaadelda detailideni, mida tavalise inimsilmaga näha ei saa. Vabakutseline fotograaf Ardon Bar Hama, kes on üks maailma parimaid asjatundjaid vanade tekstide pildistamise alal, kasutas 1200 megapikslise lahutusvõimega kaamerat, mis maksab 50 000 dollarit. Google kasutab hiigelsuurte kujutiste salvestamiseks pilvarvutussüsteemi, võimaldades kasutajatel kirjarulle oma taskutelefonides uurida. Samuti on võimalik oma lemmikkirjakohti ära märkida ning Twitterisse või Facebooki postitada või kommenteerida neid rahvusvahelises foorumis. Jesaja kirjarull tõlgiti inglise keelde, nii et kasutajad saavad tavaliste otsingumootorite abil kirjarullis esinevaid väljendeid või salme inglise keeles otsida. Varsti saab valmis ka hiinakeelne tõlge, sest piibliuurimine on Hiinas äärmiselt populaarne, ütlesid Iisraeli Muuseumi töötajad.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.