Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



LIKUDI JA KADIMA/TÖÖPARTEI PEAMISED ERINEVUSED RAHULÄBIRÄÄKIMISTE SEISUKOHALT
29.09.11  

Kommentaar:
Mida tähendab ühe või teise partei võimulolek, kui on käimas rahuprotsess? Praegu on tüüri juures Likud. Mis aga juhtub siis, kui Livni soov täitub ning ta moodustab koalitsiooni Tööparteiga? (See ei ole tõenäoline, kuid arvestagem selle võimalusega). Likud esindab Kadima ja Tööpartei omast erinevat mõttelaadi. Netanyahu tuntuks saanud sõnum Palestiina Omavalitsusele: ”kui nad annavad, siis nad saavad – kui nad ei anna, siis nad ei saa,” on rohkem kui lihtsalt sõnad. See esindab maailmavaadet, mis arvestab juutide õigusega kogu ajaloolisele Iisraelile. Netanyahu jaoks tähendab Juudeast ja Samaariast loobumine ebaõiglusega nõustumist. Netanyahu peab neid piirkondadeks, mis kuuluvad õigusega juutidele ning nendelt aladelt lahkumine oleks suureks järeleandmiseks Iisraeli poolt. Neid ei loovutata kergelt. Tööpartei ja (pool) Kadimat peab nende alade loovutamist loomulikuks. Nende arvates on Iisraeli kohalolek nendes piirkondades ebaõiglane – nad on võtnud omaks poliitiliselt korrektse vaate sellele küsimusele.

Praktikas loob see suure erinevuse. Kuna Netanyahu jaoks tähendab Juudeast ja Samaariast loobumine liiga kõrget hinda, tahab praegune peaminister midagi vastutasuks saada. Kui aga Kadima ja Tööpartei jaoks ei erine Shilo ja Hebroni mäed või Läänemüüri kivid teistest mägedest või kividest, võib neid loovutada lihtsalt kenade sõnade eest. See on üks põhjusi, miks Abbas nimetas sel nädalal Netanyahut kõige keerulisemaks peaministriks läbirääkimiste partnerina ning on kaks aastat keeldunud temaga läbirääkimisi pidamast, tuues ettekäändeks asunduste ehitamise jätkamist.

Netanyahu jaoks on olemas punased piirid (kuigi need on aastatega nihkunud). PO on aga harjunud pidama kõnelusi Iisraeli poliitikutega, kes lõpuks ikka järele annavad, eriti kui maailm nende vastu pöördub. Kuigi Netanyahu on mitmetes asjades järele andnud, ei ole ta siiani nõustunud seda tegema reas olulistes küsimustes, nagu 1967. aasta piiride mittetunnustamine, nõudmine tunnustada Iisraeli kui juutide riiki, Jeruusalemm ja põgenikud.

Netanyahu lähenemine vastab üldiselt iisraellaste vaadetele. Paljud on õigustatult uhked, kuuldes peaministrit kirjeldamas nende seisukohti ilma häbenemata. Kui maailm taotleb ”õiglast rahu”, ei saa nad oma kõrvu sellele sulgeda, kuigi see ei luba neil konflikti enam mustvalgena käsitleda.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.