Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



IRAANI TUUMAAMBITSIOONID PÕHJUSTAVAD IISRAELIS TULISEID ARUTELUSID
11.11.11  

Iraan on Iisraelis viimastel nädalatel kuumimaks teemaks olnud. Tugevat kriitikat pälvis endine luureteenistuse ülem Meir Dagan, kes avaldas arvamust, et ”Iraani ründamine on rumal idee, sest sellest ei ole mitte mingit kasu”. Dagan leidis, et kuigi Iraanil ei tohi lasta tuumarelva omandada, peaks probleemiga tegeldama rahvusvahelisel tasandil. Tema arvamused vallandasid lumepalliefektina arutelu ning teemat käsitletakse tippuudistes juba kahe nädala vältel. Teised sõjaväe- ja luureametnikud vaidlesid Daganile vastu. Endine riigi julgeolekunõukogu juht Giora Eiland ütles, et Iraani ründamine ei ole vastutustundetu, kui seda põhjalikult ette valmistatakse. Nii Dagan kui ka Eiland oletavad, et Iraani tuumarajatiste ründamine tooks kaasa tugevad raketirünnakud Iisraelile.

Samal ajal valmistub sõjaks Iisraeliga ka Liibanonis Iraani toetusel tegutsev terroristlik organisatsioon Hizb´Allah, väidab oma ülevaates Shimon Shapira. Hizb´Allah kardab, et Iisraeli ja/või USA kavatseb peagi Iraani rünnata, ning treenib oma mehi otsepealetungiks Iisraelis, et sundida Iisraeli kaitseväge mitmel rindel sõdima. Shapira väidab oma ülevaates, et Hizb´Allah kavatseb sõja puhkemisel tulistada Iisraeli sihtmärkide, nende hulgas Tel Avivi pihta 10 000 raketti. Lisaks üritab viis brigaadi, milles on ligi 5000 meest, okupeerida Põhja-Galilea ning võtta võimalikult palju pantvange, et takistada Iisraeli vasturünnakuid. Plaan töötati välja koostöös Iraani strateegiaekspertidega. Hizb´Allah võitlejad on saanud väljaõppe Iraanis.

Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuur avaldas sel nädalal aruande, mis kinnitas, et Iraan on üritanud tuumarelva luua. Aruanne ei kinnitanud nende katsete jätkamist, kuid Iisraeli hinnangul ei ole selles kahtlust. (Tuletame meelde, et Iisrael on kaks korda rünnanud tuumarajatisi, Iraagis ja Süürias, ning mõlemal korral olid nende aluseks tõesed luureandmed). USA kavatseb kehtestada Iraanile varasemast rohkem sanktsioone. Neid ei peeta siiski eriti mõjuvaks, kui USA kavatseb vältida Iraani naftatootmise ja riigipanga blokeerimist, kartes häirida rahvusvahelist naftaturgu. Kuna Venemaa ja Hiina on rahvusvaheliste sanktsioonide vastu, ei ole oodata Julgeolekunõukogu resolutsiooni, mis tõhusamaid sanktsioone kaasa tooks.

Kommentaar:
Kuigi kõrgemad ringkonnad alles arutlevad teema üle, näib olevat kindlaid märke selle kohta, et Iraan tegeleb tuumarelva loomisega. Sellele osutavad mitmed asjad, näiteks Iraani ilmselged valed oma eesmärkide kohta ning fakt, et nad ei luba oma tuumarajatiste juurde rahvusvahelisi vaatlejaid, kes võiksid tõendada, et rajatisi kasutatakse ainult elektrienergia tootmiseks. Praegu rakendatavad sanktsioonid ei takista Iraanil pommi loomist ning tekib küsimus, kas maailm saab seda endale lubada, et Iraanil on tuumarelv.

Iisrael ja USA on öelnud, et nemad ei saa! Samas näib, et Venemaa ja Hiina võivad selle stsenaariumiga nõustuda. Iraani pomm muudaks jõuvahekordi Lähis-Idas ning paneks Iraani peamised võistlejad piirkonnas, Eguptuse ja Saudi-Araabia, samuti tuumarelva hankima. Kõik teavad, et pommi kasutamine võib tuua kaasa hävingu ka nende oma riigis, mis annaks muidugi hea põhjuse selle kasutamisest loobumiseks. Ent juba pommi omamine avab tohutud võimalused ”kauplemiseks” ning võimaldab hirmutada teisi piirkonna riike ja laiendada oma mõjupiirkonda. Peale selle peaks Iraani praeguse juhtkonna apokalüptiline religioosne innukus, millele lisandub aatompommi omamine, kogu maailma riigipeadele unetuid öid põhjustama.

Mis puudutab Iisraeli, siis kedagi ei tohiks üllatada kuuldus, et Iisrael kavatseb Iraani tuumarajatisi rünnata. Iraani juhid on aeg-ajalt teatanud oma kavatsustest vabaneda ”vähkkasvajast”, mida nad nimetavad ”sionistlikuks üksuseks”. Nad kõnelevad pidevalt sionismivabast maailmast ja Iisraeli maailmakaardilt minemapühkimisest. Kui Iisrael lõpuks rünnaku kavatseb teoks teha, ei ole kellegi moraalset ega seaduslikku õigust nende kritiseerimiseks. Loodetavasti tuleb maailm siiski mõistusele ning paneb Iraani hullusele piiri. Ükski iisraellane ei soovi järjekordset sõda.

Lõpetuseks üks huvitav märkus: Iraan võitleb USA uute sanktsioonide algatamise vastu, kõneldes paranoiast ja “iranofoobiast” (seda sõna kasutas tegelikult esimesena 2009. aastal Iisraeli vasakpoolsete vaadetega õpetlane). Sõna, mida kasutatakse enamasti sarnaselt sõnaga “islamofoobia”, kasutamise eesmärk on probleemi pea peale pööramine. Selle asemel, et pidada probleemitekitajaks Iraani või islamit, nähakse mõlemal juhul probleemi põhjusena läänemaailma psühholoogilist väärastumist. Teisiti öeldes, Iraani või islami kirtiseerimist ei peeta õigustatuks – selle asemel soovitatakse kontrollida läänemaailma mõistuslikku seisundit. “Iranofoobia” ilmselt ei ole siiski asjade pea peale pööramisel nii edukas kui ”islamofoobia” on olnud.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.