Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



IISRAELI PAREMÄÄRMUSLASED KAHJUSTAVAD JUUTIDE PÄRANDIT!
23.12.11  

Rühm Iisraeli paremäärmuslasi, kelle hulgas on nii asunikke kui ka "rohelisest piirist" seespool elavaid juute, on viimaste nädalate jooksul korraldanud mitmeid rünnakuid. Nad põletasid maha kaks mošeed, neist ühe Jeruusalemmas. Mošeede seintele oli kirjutatud „hinnasilt“ ning „hea araablane on surnud araablane“. Varem on süüdatud ja kividega loobitud araablaste autosid Juudeas ja Samaarias ning rünnatud araablastest oliivikoristajaid. Sel nädalal tungis umbes viiskümmend äärmuslast Eefraimi sõjaväebaasi, kus nad vigastasid sõdureid ja loopisid sõjaväekomandöri kividega.

Asunike kogukonna esindajad on rünnakud karmisõnaliselt hukka mõistnud ning on palunud võimudel kurjategijad üles otsida ning neid karistada. Ka peaminister Benjamin Netanyahu mõistis toimunu teisipäevasel hanukkaküünla süütamise tseremoonial karmilt hukka ning lubas, et kurjategijad tabatakse. „Kui me sellele piiri ei pane, siis võib see laieneda,“ ütles ta.

Kommentaar:
Praeguse „hinnasildi rünnakute“ kasvu ajendajateks olid mõnede asunduste eelpostide evakueerimine ning otsus kaotada veel mõned eelpostid. Mõned asunike esindajad osutavad otsuste ebaloogilisusele: araablastel lubatakse ebaseaduslikult ehitada, kuid juutide kodusid hävitatakse. Nad ütlevad, et peale selle on ei ole paljud asunikud saanud üle Gazast evakueerimisest tingitud traumast, mistõttu neil puudub usaldus võimude vastu. On ka muid tegureid, nagu maaomandi küsimused asundustes, valitsuse vaikimisi nõustumine asunduste ehitamisega, asunike poliitiline ja meediapoolne diskrimineerimine (kui mitte öelda demoniseerimine), ning kindlasti ka araablaste rünnakud asunikele.

Vaatamata sellele, et hinnasildirünnakutel on ajalooline, julgeolekuline ja poliitiline kontekst, eksisteerib ületamatu kuristik selle tausta ja rünnakute vahel. Miski ei õigusta rünnakuid tsiviilelanike ja nende omandi vastu. Õnneks ei ole rünnakutes siiani keegi surma saanud. Kui neile aga piiri ei panda, siis võib olukord muutuda.

Läänemaailmas ei ole selliseid asju juutide pärandi edasiandmisel õpetatud. Juutide traditsioon peab inimelu kõrgeimaks väärtuseks ning meie läänemaailma väärtussüsteem ehitub sellele judeo-kristlikule pärandile. See on vastuolus ka Iisraeli demokraatiaga, mille Iseseisvusdeklaratsioon ütleb, et Iisraeli riigi "aluseks on vabadus, õiglus ja rahu, mida on kirjeldanud Iisraeli prohvetid. See tagab sotsiaalsete ja poliitiliste õiguste kehtivuse võrdselt kõigile kodanikele sõltumata nende usust, rassist või soost."

„Hinnasildirünnakud“, mille toimepanijaks on inimesed, kes usuvad, et juutidel on õigus oma ajaloolisele kodumaale, õõnestavad tegelikult nende õigust kohalolule sellel maal. Süütuid inimesi rünnates lähevad ründajad vastuollu ka juutide põhiväärtustega. Sellesse ei saa leebelt suhtuda. Iisraeli meedia suur tähelepanu toimunule ning selle poolt põhjustatud ärevus Iisraeli ühiskonnas annavad lootust, et kurjategijad tabatakse ning sellele nähtusele pannakse piir.

Copyright 2011 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.