Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



JUUDID TÄHISTAVAD JÄRGMISEL NÄDALAL PAASAPÜHA
11.04.06  

Juudi pered tähistavad järgmisel nädalal Paasapühade algust "seder"-pidusöögiga.

"Pesakh" ehk Paasapühad algavad 12. aprilli päikeseloojangu ajal ning kestavad 19. aprilli päikeseloojanguni. Pidustuste esimesel õhtul kogunevad pered pidulikule seder-söömaajale. Sellega meenutatakse heebrea orjade paasasöömaaega Egiptuses õhtul, mil surmati esmasündinud.

Seder-pidulaua toiduvaagnal on röstitud munad, mis sümboliseerivad Templisse toodud ohvreid; röstitud kanakoib - tähistab paasatalle, mida Templiaegadel ohverdati ja söödi; hakitud õunte ja pähklite segu veini ja kaneeliga - "haroset" - sümboliseerib segu, millest heebrealased Egiptuses orjadena telliseid valmistasid; peterselli- ja salatilehed - sümboliseerivad kevadet; mõrumaitseline ürt - sümboliseerib orjuse kibedust ning soolane vesi, meenutamaks Egiptuses heebrea orjade valatud pisaraid. Laual on ka kolm matzah leiba.

Seder-pidusöögi ajaks peavad juudi perekonnad saama lahti "hametz"-ist - igat liiki hapnenud leivast. Paasapühade ajal, mida nimetatakse ka hapnemata leibade pühaks, on juutidel keelatud süüa juuretist või pärmi sisaldavaid toiduaineid.

Paasapühade tähistamisega meenutatakse aega, mil Iisraeli lapsed vabanesid Egiptuse orjusest umbes 3300 aastat tagasi. 2. Moosese raamatus on lugu sellest, kuidas Jumal saatis Moosese Vaarao juurde andma edasi käsku: "Lase mu rahvas minna, et ta võiks mind teenida".

Hoolimata sellest, et Vaarao ei tahtnud Iisraeli lapsi vabastada, pidi ta neil minna laskma, kui Jumal näitas oma võimu, mõistes kümne nuhtluse läbi kohut Egiptuse ebajumalate üle. Ühelgi ebajumalal ei olnud väge nuhtluste peatamiseks.

Paasapühade esimene ja viimane päev on vastavalt Jumala poolt Moosesele antud käsule "püha kokkutuleku" päevad. See tähendab, et need on sabbatipäevad, mil tööd ei tehta.

Paasapühade vahepealsed päevad ei ole küll riiklikud pühad, kuid neil loetakse sünagoogides teatud palveid ja kirjakohti. Juudid loendavad 14. aprillist edasi 49 päeva - kuni 1. juunini, mil algab Shavuot ehk Nädalatepüha/Nelipüha. Sellega tähistatakse uudsevilja ohverdamist Templis piibelliku käsu järgi, mis on esitatud 3. Moosese 23:15-16.

Copyright 2006 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.