Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



PROFESSOR TÕESTAB VÄLJARÄNDMISLOO AUTENTSUST
16.04.06  

Daniel Hillel, Massachusetti Ülikooli keskkonnateaduste emeriitprofessor, ei pea juutide väljarändamise lugu väljamõeldiseks, kirjutas Ynet.

Hillel ütles, et Piibel on vanim teos, milles "kirjeldatakse rahva ajalugu järjestikuste sündmuste ahelana ning väljarändamine on selles pöördeliseks sündmuseks." Teadlasena möönab ta, et arheoloogilisi leide on vähe, kuid nende puudumine ei tõesta midagi. Ta ütleb, et kui kirjeldused oleksid "täielikult väljamõeldud, ei saaks neil kindlasti olla nii kestvat mõju" ja "selle põhisisu näib usutavalt autentne olevat."

Hillel peab vähetõenäoliseks, et "üks rahvas omistaks endale sellist alandlikku ja alandavat algust kui seda orjus on, kui sellel ei oleks tõepärast alust." Sellest sündmusest ei ole Egiptuses säilinud ühtki kirjeldust - ilmselt näis see neile kas tähtsusetu või piinlikkust tekitava sündmusena.

"Autor, kes kirjutas loo iisraellastest Egiptuses, pidi seda maad väga hästi tundma... Loo tagapõhi on usutav, nimed näivad autentsed olevat ning kogu õhustiku- ja paigatunnetus on ehe," väitis Hillel.

Teiste allikate järgi rändasid karjakasvatajad idapoolsesse Niiluse deltasse Egiptuses pikaajalise põua tõttu nende tavapärastes karjatamispiirkondades. Egiptuse kirjutistes 18. sajandist eKr on juttu arvukatest "aasia" orjadest.

Hillel märkis ära ka seda, et egiptlased valmistavad siiamaani savi ja õlgede segust telliseid, lastes neil tahkuda päikese käes või ahjus.

Copyright 2006 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.