Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



Con Forte, Mina usun
29.01.07  

Nüüd on siis see plaat, mille esitlus toimus juba 2004. aasta detsembris, lõpuks ilmavalgust näinud. Ja tänu Jumalale! Plaatide poolest üsna kesise saagiga Eesti kristlikul muusika-aastal 2006 on ‘Mina usun’ kahtlemata parimaid, mida kohalikud ülistusmuusikud pakkuda suudavad (kuigi plaat on ilmunud Soomes ja plaadi juhtlauljagi Soome pastor). Sinna kõrvale on seada ainult nelipühikiriku kogumik ‘Jõgi, mis voolab’ (mis kahtlemata on väljanägemise ja kujunduse poolest ‘Mina usun’ plaadist peajagu üle).

Aga muusika on hea. Meiegi koguduses lauldakse mitmeid antud plaadi lugusid ülistuses ja mitte ainult Andrus Lukase omi. Timo Lige on plaadi teine põhiautor ja temagi on tuntud pea kõigis Eestimaa kirikuis-kogudusis. Mis selle plaadi aga huvitavaks teeb, on muidugi Matis Metsala põnevad seaded (kuigi vokaaliseaded pärinevad Piret Laikrelt ja see ei ole mitte ainus kokkupuutepunkt ‘Jõgi, mis voolab’ plaadiga) ja Con Forte muusikud – Matis ja Mihkel Metsala, Marek Talts, Viljar Kuusk, Taavo Remmel, Ahto Abner, lisaks mitmed külalised puhkpillidel (mõni lugu kõlab kohati nagu bigband :-).

Plaadi kümnest loost kaheksa on lauluga ja kõiki neid esitab Kenno Leier. Kui taustalauljatele (Piret Laikre ja Elo Toodo-Jakobs) ei ole midagi ette heita, siis Kenno nasaalne, suhteliselt madal hääl tundub mulle kohati monotoonne, eriti selletõttu, et lugu-loo järel tuleb üsna üheülbaline esitus. Kenno on kindlasti omal kohal, aga isiklikult oleks meeldinud, kui oleks olnud mõni teine vokalist lisaks (näiteks Indrek Patte Olevistest – nali?, võib-olla). Oleks olnud vaheldusrikkam!
Mõned muusikalised kõrghetked minu jaoks sel plaadil. Neljas lugu ‘Ma tõstan oma silmad mägede poole’ ja eriti selles leiduv Matis Metsala kaunis klahvpillisoolo kolmanda minuti lõpus (Braavo!), Kenno Leieri ja taustalauljate vokaal seguneb meisterlikult ja Kenno ei muutu pealetükkivaks, lõpus veel arvatavasti Marek Taltsi põnevad sõrmitsused kitarrikeeltel. Vägev jazzrock pala ‘Ja Ta andis meile väe …’ Matis Metsala sulest, kus kõikidel muusikutel on võimalus hiilata. Tipptase!

Plaadil on ka Valguse Tee koguduse pastori Mart Metsala ‘Kummardun palveks’ ja Helle Ritslaidi kirjutatud lugu ‘Valguse tee’. Huvitav kokkusattumus! Aga mõlemad lood on väga ilusad.

Kritiseerisin juba plaadikujundust (jätab odava mulje), eriti kurioosne on muidugi tõsiasi, et plaadi põhilaulja Kenno Leieri nimi on ära ununenud (!). Oleks tahtnud ka teada, millise loo kitarrid milliselt mängijalt pärinevad, praegu võib kuulaja ainult aimata, kui tal Marek Taltsi ja Viljar Kuuse mängustiilide erinevusest aimu on. Ja laulusõnad ei oleks ka halba teinud.

H.J.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.