Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » HUVITAVAD INIMESED



Jaanus Kärneri kirjad II osa


Discipleship'i õpetus ei läinud just metsa, kuid ehk sai liiga ühekülgselt esitatud, nagu, et õpilased-järgijad pidid hakkama aru andma igast tegevusest väljapool õpperingi, jms. Teatud liidrid kasutasid seda juhtimismeetodit enda huvides ja inimeste manipuleerimiseks. Kuid järgimise üldpõhimõtted on ikkagi samad ja kui tegu on liikme hinge kujundamisega, siis teatud aruandmine on vajalik, et kasvu suunata. Loomulikult, kui õpetaja ise on õigel jalal ja sügavalt küps. Discipleship ei saa toimida lahus isa-kujust (fatherhood), mis on tegelikult fundamentaalne ka apostellikus õpetuses. Kindlalt said need materjalid Üllelt, kuna mu raamatud-ajakirjad-kassetid (peale selle mis andsin Teedyle ja mõned Pärnametsale) jäid Tõnu hooldada.

Muide Left Behind ei ole sugugi vana lugu, neid vist tuleb ikka veel juurde? Võib-olla tead asja paremini. Kuid Jumal ei näi sellest hoolivat, et üks liikumine ja paljud selle tegijad on end multi-miljonärideks müünud. Paljud inimesed on selle hirmutamisekampaaniaga usule tulnud, nagu Kirk Cameron ja vist ka Steven Baldwin sai mõjutatud. Muide viimastki võiks Eestisse tuua; Migueli vend Jose on temaga koostööd teinud Luis Palau Beach Festi raames.

Parimad aina, Jon

2. juuni 2006

Luba et küsin veel midagi raamatute kohta kiiresti, korraga ei tule kõik ette. Kui sa tõlgid, ütleme, USA autoreid, kas iga kord näed vaeva autoriloa saamiseks?

Tean, et Rick Joyneri käest ootasin seda vist väga kaua aega kuigi Vineyardi ajal olin temaga kontaktis. Lõpuks see tuligi ja Maran-Timmas said Lõikuse ära trükkida. Ka olen pingutanud end ja ajanud load välja minu Norra sõpradele Casey Treati raamatute kirjastamiseks seal. Kuid see on üks igavene vaev. Ma ei kujuta ette kuidas sa seda asja lahendad?

J.


2. juuni 2006

Hubert,

Mina olen alati uuenduste poolt, ja sõna 'vaimulik' puhul olen läinud kergema vastupanu teed. Kuigi äsja, ühenduses kirjavahetuses sinuga, hakkasin selle üle uuesti mõtlema ja vaatasin isegi Salo Sünonüümide sõnaraamatust järele, mida tema pakub. Sul on õigus, 'vaimne' on parem. Kuid konkreetsel juhtumil PV-st rääkides saab asja eristada Vaim suure tähega: Vaimu tarkus. 'Õigsus' on hea.

'Isanda' kohta ma pole veel kuulnud korralikku põhjendust, võib-olla teed seda. Ka on mul üldiselt probleeme 'Jehoova' nimega, mis ajalooliselt pole õige inimese leiutisena. Mida pakkuda asemele? Minu meelest originaalne (nii palju kui seda teame) 'Jahve' on parem. Mul on üks väga hea uurimus 'What's in the name?' koostatud endise Wycliffe'i töötaja poolt, mis selgitab seda teemat, käsitledes antropoloogilisi suhteid. See võiks sind huvitada, kuid selle töö rakurss on 'deliverance' ja ma ei tea kas sa sellega tegeled. Mina küll. Seetõttu oleksin huvitatud kas Don Bashami raamatut eesti keeles on sult võimalik tellida?

Hea et sul on litsentside hankimisega edu olnud. Teed väga tublit tööd.

Huvitav, vist nagu läbi udu mäletan Heli õde, siis tema on Hannese naine? Naljakas, kuidas läks: Erkki ja Mart hakkasid samal ajal tüdrukutega käima, ja näis et väga tõsiselt. See oli juba In Spe ajal. Kuid alul olid neiud vahetatud... Erkki kais Heliga ja Mart Annega. Ma ei teagi mis põhjusel asjad muutusid. Rääkides naistest, mis on saanud Ene Metsast?

Vaatasin 'Eestimaa Ärka' pilte, huvitav. Selline üritus on minu hingele väga lähedal. Ma ei tea kas Silver Koit oli kuskil pildil seal, olen teda vist ainult üks kord kohanud. Muide Ausmees nägi välja nagu Don King nooruses. Tead Don Kingi, Mike Tysoni manager? Ja seal oli ka head PA tehnikat, näib et selle puudus Eestis ei ole. Tead kellele see kuulub või oli renditud?

Inimestest veel paar küsimust. Kas tunned Kris ja Raili Robbiet? On nad töös Kennethi juures? Nägin nendegi nimesid vilksamas kuskil vist Pereraadio lehel. Ja siis selline mees nagu Urmas Põld? Ta oli ühtaegu minuga väga aktiivses kontaktis, kuid siis see hääbus. Ta näis olevat küllalt hea mees, kuid teisi ei tunnistanud. Miks? Ja kus on ta täna? Siis Grapsud ja Tõnu Aared ning Jüri Linad, - kõik puha Eestis tagasi?

Ma tajun, et sinu eelmises kirjas antud mälestused on seotud südamevaluga. Sõbrad-kaastöölised ei talitanud õigesti. Vaimulikus mõttes see nn. vana probleem pole lahenenud kuni asjaosalised on valestitehtu lahendanud andekspalumisega. Ma ei taha pealetükkiv olla, kuid on Metsala ja Ausmees seda teinud? Otsides ja oodates ärkamist Eestimaale on nii oluline sellised vanad takistused teelt kõrvaldada. Ja üldse, olen kindel et paljus muuski tuleb meelt parandada, tehes seda kasvõi teiste eest. Usun, et see aitab ärkamise tulekule kaasa. Sellest sinu koguduse lõhenemisest nähtub veel et need noored mehed ei mõistnud autoriteedi- printsiipi: sul oli Jumalast antud autoriteet ja seda tuli tunnustada. Ma ei tea kuidas on neil meestel sellest arusaamisega praegu. Need on sellised iseenesestmõistetavad asjad.

Parimad teile, Jon


2. juuni 2006

Veel niipalju sellest sinu kirjast. Muidugi, olen Harrison House'iga asju ajanud ja ka otse Casey Treat'iga, protseduurid on tuttavad. Millegipärast mul asjad libedalt ei läinud. Kuid see selleks. Üldse, eks see kirjanduse tõlkimiseks valimine ole üks täbar asi. Käib see ju läbi tõlkija/kirjastaja prisma. Kuid eks see nii peabki käima: lugeja on see kes hindab ja valib, muidugi kui tal piisavalt teadmisi on. Edaspidi tahaksin, nagu ütlesin, kuulda sinu nägemusest, ehk siis mõistan ka sinu erinevusi Maraniga.

Me pole veel EKNK-st rääkinud. Kuidas neil läheb? Oled seal külastanud, kus nad on, - rahvusraamatukogus? Mul on kahju palju üle: et nad ei võtnud vedu alguses et Sakalat ja Suurupit ära osta. Oleksin neid selles ürituses aidanud asju organiseerida siinmail. Leesmendil puudus nägemus Piiblikooli ostmiseks, seega lepiti rendilepinguga. Sakala kohta toodi vabandusi et kütmine on kallis, liiga palju kõrvalpinda (fuajeed), jne. Kuid '90-te alguspoolel oli võimalus olemas ja vist isegi viimases staadiumis, kui oleks linnaga lepitud kokku et ostetakse hoone ja maa vahetult selle ümber; mitte kogu tükk Estoniani. Tulevikunägemuse puudumine pani mind mõtlema. Ja see piiskoplik värk! Ning siis, - Allan lahkus. Mulle oli see isklikult suur löök.
Enne sinu venna tagasitulekut olid vist isegi usinam külaline seal? Kas oleks mõeldav olnud et oleksid leidnud endale rakenduse seal, kooli õppejõuna vms? Kas sulle kunagi ettepanekut ei tehtud? On sul kontakte Ago Lilleoruga ja tema venna Hermasega?

Tänulikult, Jon


2. juuni 2006

Hea seletus. Küllap tead paremini kuidas 'Issanda' nime võetakse tavarahva seas, see on väga kaaluv faktor. Mina õpetasin omal ajal tugevalt Issand-Lord seost, tollal oli kristlikus keelepruugis veel 'Meister', ka üks saksa sõna. Minu jaoks on 'Issand' alati sisaldanud ka valitseja funktsiooni. Kuid, olgu siis 'Isand'. Mida sa ikkagi teed 'jüngriga'? See on ju ka vana saksa sõna, oleks hea kuulda sinu arvamust.

Vanadest suhetest. On oluline et sa ise oled oma südames neile andestanud, oled siis vaba vaimses mõttes. Loodan et oled seda teinud. Kuid 'nemad' on vastutavad Jumala ees ja loodetavasti PV toob meeleparanduse ja tervenemise. Võib olla just sealt Eestimaa ärkamine algabki.

Jon


2. juuni 2006

Joyneri suhtes on kõlanud kahtlevaid hääli nn. 'käesoleva tõe' - present truth kamba poolt (kas tõlgime 'camp' kambana?! see oli mõeldud naljaks), et ta laskub liigselt nägemuslikku ja selle sümboolikasse. Pean järele vaatama, mida on täpselt öeldud, nii et ära mind avalikult tsiteeri. Kuid Jumalal on erinevad kanalid ja kui teisiti ei saa, siis võtame neilt vastu just nii palju kui enda tasand võimaldab. Olen nüüd isiklikult lähemal Chuck Pierce'le ja tema sõnumile, seda eriti tänu tema arusaamisele Vana Testamendi ja juutluse osast käesolevas Jumala ajas. Kui aeg õige, siis ehk üritan tuua Chucki või sinu nimekaimu Cindy Jacobsit (või mõlemat) ka Soome ja Eesti (?).

Nagu näed pole mul mingit sidet EKNK-ga enam. Isegi mu vana sõber Märt Vähi (that old fart!) ei kirjuta mulle enam. Kuid, see on nagu Akega, niipea kui kohtume on kõik korras taas. Vist nägin veebilehel (see on neil väga vilets) seda vana hoonet Toompea külje all. On see üks vana spordisaal paremat kätt, kui Toompeale üles sõita? Seal oli vist üksainus selline hoone. Kunagi käisin Eesti noortemeeskonna võrkpalli treeningutel seal. No see oli väga ammu. Huvitav. Saal seal peaks mahutama mõned sajad kindlasti?

Randy Eplinist ei tea ma midagi. Kes ja kust ta on? Uurin veebist. Huvitav, kuidas Jumal toob erinevaid inimesi Eestisse.

Arvan, et sa siiski võiksid oma talenti jagada ka õpetamisel. Omal ajal mõtlesin tihti et mu EKNK vendadele Läänest oleks vaja eesti keelt õpetada, ja sina olid see mees, ning seal! Kui kuulata EKNK mehi Eestis, siis neil kõigil on häda keelega. Muidugi, probleem on palju ulatuslikum, minu meelest kogu noorsugu räägib keelt halvasti. Mida sina arvad? Sul on juba õhtu käes, jätkame siis teinekord.

Jon

3. 06. 2006

Ja head laupäeva sullegi! Kuidas vanalinna päevad kulgevad? Ära siis olutiga endale liiga tee... Ma pole ühelegi neist sattunud, olen vahel vaid lugenud. TBN-i mul ka hetkel ei ole (ca aasta juba), kuna oleme olnud nn. kahe tooli vahel oma eluaseme valikuga. Loodame et Jumal peatselt aitab asju ühele poole saada, siis paneme ka kaabliühenduse sisse. - TBN on olnud meile suureks õnnistuseks, kuigi minu ajast on seal suured muutused aset leidnud. Seal on tõsiseid tegijaid ja ka neid kes seda pole, kuid nad on edukad. Judy Jacobs on väga hea, tema prohvetlikest sõnumitest olen ka ainult head kuulnud. Sama on Juanita Bynum, kes peale abiellumist säilitas neiupõlve nime. Ta on kindlasti ka väga hea, tugev sõnum, tugev prohvetlik and ja hea laulja. Kuid isiklikult olen veidi ära väsinud sellest jõulisusest edastamisel. Mustade puhul on see muidugi loomulik, nad on alati ülitemperamentsed. Sellesse rühma kuulub ka Paula White (kes on tõepoolest valge), keda tunnen isiklikult alates TBN tuurist, mida korraldasin 91-93 Venesse ja Ukrainasse. Randy ja Paula tulid viimasele tuurile ja sealsete kontaktide loomise kaudu said nad jõudu ja hiljem toetust et alustada Tampas kirikuga mis tänaseks on paisunud suureks tööks. Kuid Paula 'preach'ib' nagu must daam! Küllap tead. Ja ilmselt see meeldib sedavõrd et tal on TBN-s ehk vaata kõige suurem menu. Juanita selle järel ja kuskil seal ka Judy Jacobs. Huvitav et sulle Big Band peale ei lähe? Kuid klassikaline muusika? Olen kindel et modernne klassika istub sulle hästi.

Jah, Allanil ja Märdil olid probleemid. Allan on nüüd lahkunud, mille üle olen isegi pead murdnud, et miks jne. Ei taha tema mälestust tumestada nn. vanadest asjadest rääkimisega, kuid eks sa taipad asju isegi. Oli see ju ka näha teistele. Palun ära minust valesti aru saa, Allanil polnud neid haiglaslikke komplekse mis Meiusil, erinevus oli väga suur. Tundsin ju mõlemat aastate jooksul väga lähedalt, seetõttu võid usaldada minu hinnangut. Kuid eks Allan tõepoolest oli veidi mina-keskne ja juhtimises ei andnud Märdile piisavalt ruumi. Kuid see olukord oli ka oma ülesasetuselt väga keeruline: olid ju kõik need kolm meest edukad (pastorid) oma tööpõllul. Tegelikult Allanil oli pastoritöö kõige nõrgem, Torontos olid koguduses vaid eelmiste põlvede vanad inimesed. Inglisekeelne töö oli ehk lootustandvam, kuid millegipärast nooremad töötegijad nagu Toomas Rüdmik lahkus ja hiljem ka Dr. Mart Leesment, Harry vend. Kardan et neil olid samad põhjused mis Tallinnas Märt Vähil. Kuid Allanil oli ka väga palju positiivset ja seda tahaksin enda jaoks ikka meenutada. Meil oli vahel jutuks et kui 'pinsile' jääme, siis hakkame Hiiumaal koos kala püüdma, seejärel sauna võtma ja vahete-vahel noorematele õpetust andma... Siinjuures vedas ta mind alt, mida talle pahaks panen! Märt on ka omamoodi mees, suure tahtejõuga ja sihikindel tegija. Kuid minu meelest see et ta Earl Paulki piiskopliku värgi kirikusse tõi, oli, - kuidas öelda - mõttetu asi. Isegi metodistidel, kes on piiskopliku kiriku liikmed, on põhikirjas et piiskop valitakse vaid 25,000 liikme olemasolul. Kui palju on nelipühalasi? Alla kahe tuhande? Võib-olla nüüdseks pole tuhandetki?
Kuid, jah, Märt pahandas sedavõrd et ta sisuliselt lahkus kirikust ja asutas Lootuse Küla, mis näib olevat edukas täna. Märdil on ka vist piiskop-emerituse staatus. Kokkuvõtteks, Märt ja Allan klaarisid oma vahekorrad ära, nii et seal mingeid pingeid enam ei olnud. Kuid mullegi mõjus see lugu ja ma ei näinud endale enam kohta seal. Kas usud, sel ajal kohtusin isegi Metsalaga mõned korrad et leida ühist keelt koostööks. Kuid külastasin tema kogudust ühel pühapäeval ja siis ta ei teinud minust väljagi, mitte et oleksin oodanud kutset kõnelema. See oli ilmselt minu esimene ja viimane kord seal. Mainisin seda sulle kord juba. Well-well.

Kas saan õieti aru et Mardi tänava maja müüdi ka maha? Kui uue kiriku mahutavus on vaid paarsada inimest, ja hinnasedel tuleb 100 M. EEK'i, siis lihtne aritmeetika paneb ürituse põhjendatavuse üle imestama. Mida sina arvad? Koht on muidugi super, vaimses mõttes strateegiliselt väga oluline.

Tänan, et aitad mul orienteeruda sealsete koguduste kuuluvustes ja omavahelistes seostes. Kui Põllul-Armandil on Linnakogudus, siis võiks arvata et kõik nn. Linnakogudused, kaasaarvatud Haapsalus ja Kuressares, töötavad ühise lipu all? Nagu Soomes Seppo Pehkonen alustas. Miguel on nüüd vist päriselt EKNK mees? Ja mida teevad Larry ja Debra Mininger? Kohtusime Soomes minu sõbra Tapio Tammineni (Tammise) juures. Näib et nad ikka tegutsevad Eestis ka.
Elu Sõna või Usu Sõna?? Ja-jah! Kuid Jumalal on piisavalt vahendeid et oma eesmärgid saavutada, nende hulgas panna kogudused koos töötama...
Mul on edaspidi mitmeid ettepanekuid sulle. Alustaksin raaamatute tõlkimise tellimisest. Ma pole hetkel veel päris valmis, kuid tegelen asjaga. Kui ärist rääkida, kuidas sinu tööd tasustatakse? Näiteks, mul on üks abielu seminari käsiraamat, mida palusin tõlkida kuskil 10 aastat tagasi. Algul Leesment ja seejarel Rael Laur pidid seda korraldama, kuid see pole tänini aset leidnud. Pean uuesti load võtma ja asja siitpoolt käima lükkama (see on suur ministry-teenistus yle maailma). Ja seejärel tuleb asi trükkida, ilmselt Eestis? Anna head nõu.
Muide, sina ei saanud olla seotud Avanzini raamatu '30,60, 100- kordne lõikus' venekeelse väljaandega? See tuli välja kui kapsas, kahjuks. Korraldasin seda Tani Roosi kaudu ca '91 TBN esimese krusaadi ajaks ja sina olid sel ajal veel Rootsis.
Millised on su plaanid selleks kuuks ja suveks? Kas reisid kuskile ja millal? Tegeleme Eesti külastamise plaanidega, esialgselt oli see mõeldud juunikuul, ja siis ka Septembris. Siiani pole veel kindel, kuid tahaks teada kas mul õnnestub sind kohata kui tuleme.

Jõudu ja õnnistusi, Jon


3. 06. 2006

Nüüd hakkab mul kompleks tekkima iga kord kui näen et kiri sinult on postkastis: äkki ütled et kuule, aitab neist küsimustest, kas asja ka on? Muidugi on see nali, kuid tihti eestlased on rämedad või siis üldse ei vasta, mis on tavaline. Ma ei tea millega sinu ema sind toitis, kuid oled erinev. Kindlasti on see Jumala töö sinu juures. Igal juhul ma hindan meie uut kirjasõprust, minu jaoks on see väga asjalik, olen õnnistatud.
Mul on hea meel et sulle B. Wentroble meeldib, kasutades klisheed: oled õigel rajal. Allani suhtes muidugi ütleksin veel, ja seda väga ettevaatlikult, ei taha ma ka ise oma sõnade pärast Jumalale häbiga aru anda: mõnes mõttes on sellise noore juhi lahkumine siit elust äärmiselt mõtlemapanev. Rael arvab et inimesed Allani ümber kurnasid ta välja; enamus arvab et saatan hävitas tema (ja kindlasti on haigused saatana töö), kuid me ei saa ka Jumalat nõrgaks või tegevusvõimetuks teha, ta on suveräänne. Kas pole võimalik et Jumalal oli oma põhjus tema ärakutsumiseks, mis teatud tingimustel ei oleks aset leidnud? Kuna sellele küsimusele pole õieti vastust võtta, siis ometi nende nn. teatud tingimuste üle mõtlemine paneb mind küll oma elu tõsiselt analüüsima... Loodan et saad mu kimbatlikust mõttekäigust aru - selle asemel et kritiseerida Allanit, pean vaatama et ma enda elus rakendan põhimõtteid mida kergesti kohaldaksin teiste suhtes. - Ja üldse, olen ise surmale silma vaadanud Anne lahkumisel ja palju Jumala suveräänsuse üle mõelnud. Tollal tegime kõik mida inimene võib teha nii usupalvetes kui ka arstiabi kasutamisel, minu usk oli vist küll maksimaalne (minu skaalas, mitte absoluutses), - kuid Anne läks. See oli tema aeg, ta töö siin oli tehtud...Kuid see elupõrutav sündmus on mind ja elu põhjalikult muutnud. Usun et sinagi mõistad seda, oled ju valu kogenud rataste vahelt läbi käinud.
Muide, kas see pole ka üks karm elukool, mille õnnistus alles hiljem arusaadavaks muutub, ja mille puudumisest pühendamatud ei oska aimatagi. Seda peegeldabki siis nende sügavuse puudumine. See on üks tõsine teema...
Metsalast veel. Muidugi, tal on tohutu võimalus tuua Eesti vanemad muusikud Kristuse juurde. Võib-olla ta ka mingil määral neile evangeeliumi kuulutab. Kuid Erkkiga tal ei näi olevat eriti suhet. Minul hakkas see tekkima taas, kuna oleme Hiiumaal naabrid, kuigi ma olen kehv naaber temale, - ei käi kohal. Loodan edaspidi puudujääki korvata. Kuid jah, Metsalad on omaette poisid. Tahtsin kord teha turneed USA-s ühe hea ülistusgrupiga Eestist ja arutasime asja Matisega, kuid mulle esitati nõudmised, mis olid päris vastuvõetamatud. Ja seda kuskil 90-te keskel. Kuid muusikutena on tõepoolest head.
Huvitav on see Zayasi side Vineyardiga. Olen väga üllatunud, see pidi vist küll äsja aset leidma. Minu vana sõber Ted Jeans on kuskil Stockholmis Vineyardi pastoriks (nüüd ka City Church nime all), see info on vananenud, ta võib olla ka mõnes teises linnas. Ta oli seal aastaid tagasi, tuli siis USA-sse Vineyard Music Publishingi juhtima, kuid on nüüd taas Rootsis. Ta naine on rootslane (Siw) ja ta ise jutlustab rootsi keeles. On huvitatud ka eesti tööst. Kuid mul pole hetkel temaga kontakti.
Kuid Miguel, peale Neemo Raasiku on vist teine pastor kellega mul on enam-vähem normaalne suhe. Migueli põhjendus on väga usutav ja mida siis ikka, - Jumal seda koostööd õnnistagu.
Kuid Mardi tn. maja müümine on minu jaoks suur pauk: arvan et see oli äriline lühinägelikkus, mis on tüüpiline pastoritele kes arvavad et nad on suutelised äriasju juhtima. See maa tõuseb hinnas veel kümnekordselt ja seda ei korva nende uus kinnistu (kuigi ma täpselt detaile ei tea). Paljud vanad kirikud ka Euroopas, võtame Met. kiriku Helsingis, ei elatu oma kog. liikmete ohvritest vaid just kinnisvara rendiga kesklinnas. Kuid, noh, minu käest ju ei küsitud ja ega see siis pole ka minu asi...
Aarne Heide nime mäletan CA-s elades, Eesti majas kõlas kõik mis Eestis toimus. Mõni vabadussepääsenud dissident käis seal isegi kõnelemas (Madisson vist). Vello Salo oli kõva hääletoru Heiki Ahoneni asjas. Ja muidugi, Mari-Ann Rikken on ju väliseestluse tähtis osatäitja.
Tapio Tamminen. Väga-väga kurb lugu. Olin temaga väga suur sõber ja mul olid plaanid temaga koos töötamiseks. Kuulusime mõlemad MMI-sse, temal oli muidugi suur roll Soome juhina. Ja kes võis arvata et just sealt pauk tuleb? Kui ta mulle algul sellest uuest tutvusest rääkis, siis ta muidugi jättis olulised (ja määravad) detailid oma teada. Selle järel oli tal 1-aastane sabat, ja seejärel olin isegi koosolekul kus ta üles astus peale nn. karistusaja kandmist. Kogudus oli väga vastuvõtlik ja julgustav. Lootsin et asi on korras. Kuid seejärel tuli päris langemine. Jah, ma tean seda lugu küllalt hästi. Olen Tapioga nüüdki kohtunud ja püüan olla sõbraks talle. Panin ta kontkati ühe Norra vennaga (Erik Sanders, käib tihti Pärnus Valgus ja Sool koguduses), Erik on väga isalik vend ja ta püüab Tapiot taastada. Nad vist tegid koos ka ühe reisi Eesti. Tal on nüüd uus abielu ja vähemasti üks laps uue naisega. Kuid kokkuvõttes on see kurb lugu.
Püüa siis järgmine kord anda oma mõtteid tõlkimise osas nagu kirjutasin.

Head õhtut ja terv. kõigile seal, Jon


4. 06. 2006

Huvitav, et Selast pole kirjutanud just Sela liikmetest seminari lõpetanud, Anne Saluraid, Inna Välja, ka Toomas Pajusoo oli meiega väga lähedalt seotud, tema naine laulis sopranit. Küllap oli teisigi. Ise olen päris laisk kirjutaja ja ma teen asja enda jaoks raskemaks kuna oleks ju kogu ajastu taust vaja ära seletada. Ja siis pole mul faktid ega daatumid meeles, kõik mu märkmed sellest ajast on kuskil Moskva KGB-s, võib-olla ka hävitatud. Eestis oli mingi aeg kui sai taotleda konfiskeeritud asjade tagasisaamist. Tegin seda siitpoolt kuid tulemusi polnud. Kuid moraalselt tunnen end kohustatuna kirjutama hakata, sinuga suhtlemine on siin ka mõjusaks tõukeks. Kuid millal sina ise kirjutad oma aja loo (ajaloo)? Miks peaks seda tegema seminari üliõpilane?
Raamatutest niipalju, et muidugi tahaksin sellel teemal rääkida, kuna mul on mõttes mitmed tõlked. Ja see võib ka nii olla, et sulle nende raamatute tõlkimine ei näi oluline olevat, siis oleks see tellimustöö nagu ütled. See on hea. Ma tahtsin vaid aimu saada kui palju maksab ühe ca 200 lk raamatu tõlkimine ja selle trükkimine? Ma ei tea kui suurtes tiraazhides sina kirjastad? Ma ka ei mõtle raamatuga Eestit üle ujutada, kuid mingi varu võiks olla ka tuleviku jaoks. Minu jaoks isiklikult on tähtsad teatud teemad ja too Wentroble'i raamat (või taoline) oleks üks neist. On ka mõned manuaalid (käsiraamatud?) mida vajan seal. Need on suuremas formaadis kuid teksti on isegi vähem per lehekülg kui tavalises raamatus. See-eest on rohkem tööd formaatimisega.
MMI manuaal on yks neist. Mis loom on MMI? Marriage Ministries International (algselt Nova Shalom), kuid nüüd on nad taas nime vahetanud. Uueks nimeks on University of Families, Colorado Springs, CO. See on väga hinnatud ja tugev ministry (teenistus), nagu ütlesin, püüdsin aidata neil Eestisse tulla kui veel Harry seal oli. Ta laskis tõlkida kellelgi Abielu Esmaabi (MMI materjal) kuid see ei olnud hea tõlge. Manuaal jäigi tegemata. Aitasin MMI-d venekeelse tõlkega ja nende töö Venes on väga hea. Seda tuleks ka Eestis alustada. Mis firma on Perekond? Kes selle taga on?

Õnnistusi, Jon


5. 06. 2006

Hei, vennas,
Täpselt nii mõtlen minagi. Kui kirjutada siis juba teha seda korralikult toda perioodi analüüsides, ja muidugi on vaja saada juurdepääs salatoimikutele. Minu tööperiood hõlmab ka tööd Venega, nii et sellejuures on vaja laskuda ka sellesse teemasse: koguduste tegevus ja kristlaste elu ning käekäik toonases Venes. Sellel teemal on palju juba kirjutatud, kuid kakskümmend aastat hiljem on lugeja mälu jaoks pikk aeg, uus põlvkond peale kasvanud. Kuid võib kirjutada ka mingi autobiograafilise loo, mis on muidugi palju pealiskaudsem käsitus. Kes viitsiks lugeda tundmatu inimese 2-300 leheküljelist elulugu? Võiks kirjutada ka romaanivormis loo, mis ei pea alluma nii väga ajaloolise täpsuse nõudmistele... Kuid sinu lähenemine on väga hea: raamatu peaeesmärk on tuua au üksnes Jumalale! Ma tahaksin seda sinu lugu kuulda su enda suust, kuidas ja mis juhtus? Varume selleks siis aega edaspidi.

Muide, mida sa arvad traktaatidest? Kas neid eestlased loevad? Venelased? Ja evangeelsete materjalide levitamine: kas on vastuvõetav koduaadressile saatmine nagu seda tehakse reklaamilehtedega?

Parimad soovid, Jon

5. 06. 2006

Hello-hello,
Suur tänu jällegi! Saan tõlkimise-kirjastamise asjale nüüd palju paremini pihta. Minu mure on et töö tuleb hea, selles osas loodan sinu soovitustele ja kontaktidele. Hakkan oma asju koguma ja teatan kui olen valmis.
Traktaatidest. Mis on hea traktaadi kriteerium? Hea keele- ja sisutase, mitmevärviline esikülg, läikiv paber? Nn. rahvalik-humoorikas väljenduslaad vist ei sobi eestlasele? Siin on igasuguseid: primitiivseid, lihtsaid ja kõrgetasemelisi. Teemad? Võib-olla annad nõu? Ka masslevitamise võimalusi tahaks teada nagu küsisin. Mida arvad?

IHOP (International House of Prayer, mitte Pancakes! Akronüüm on sama) korraldas eile Global Day of Prayer. Võtsime sellest ka osa kohalikus filiaalis, www.ihop-er.org. Elk River on üks kasvav keskus Minnesotas ca 50 km kaugusel meist. Seal on käimas tore töö: enamus kohalikud kogudused võtavad osa ühisüritustest, nagu ühispalved, seminarid ja teenistused külaliskõnelejatega. Palvetasin seal ka sinu eest, et Jumal sind õnnistaks jätkuvalt, tõstes sind üles ning laiendades sinu telgialuseid. Palvetasin ka Eesti pärast üldse. Teen seda ikka.
Muide, kas sa oled kuulnud Randy Crosby'st Piiteris? Meie kohtusime Tapio juures kuid varem oli ta ka abiks Terry Law offices Piiteris kui too vene töö veel käimas oli. Randy on ka Rhema mees. Kuid Eestisse ta minu teada ei sattunud.
Ja veel. Kas sa levitad ka Integrity muusikat Eestis? Olin nendega aastaid tagasi väga heas suhtes, Mike Colemaniga olime lausa sõbrad. Aitasin kaasa kahes projektis. Kuid nagu ikka, suhted katkevad kergesti kui otsest töövahekorda ei ole. Võib-olla see on ainult siin nii.
Näib et see Perekond-ministry on hea asi. Huvitav kas Eestis üldse midagi toimub ilma Metsala osavõtuta? Palun ära valesti aru saa, ma pole vaenulik, ütlen seda vaid rohkem huumoriga. Keegi vist ütles, et Lauri lahkumise järel Metsala püüab saada karismaatikute mitteametlikuks juhiks. Kuid on ju nii, elu proovib ja Jumal ise hindab iga mehe tööd; mis on temast, see jääb püsima.

Õnnistusi aina, Jon


5. 06. 2006

Tänan ka sind tähelepanu eest kõigile minu küsimustele. Suur-suur tänu!
IHOP'i mudelit tahaks väga Eestis rakendada, ja tundub et palverinne või kuidas seda nimetada, on töö mis on minu jaoks piisavalt neutraalne, kuhu saaksin ennast asetada, samas säilitades vanad sõprussidemed. Kuid ükskõik kes seda tööd juhiks, see palvetöö on ilmselt üks mida ei tehta ühise ettevõtmisena, või siis ma ei tea sellest. IHOP on juhtiv jõud 24/7 palveliikumises USA-s. Jah, neil on piisavalt suur kirik et palgata palveteenistuse juhid ja ülistajad. Öösiti nad teenivad 2-tunniste vahetustega, kuid ma ei tea täpselt nende töörütmi. Olen mõne juhiga kontaktis ja plaanin sinnasõitu, siiani pole see teoks saanud. Inimesed tulevad palvetama üle maailma, neil on korterihoone külalistele lähedalt ja kaugelt. Kõik on teretulnud ja paljud tagasipöördunuist alustavad selle teenistusega omal maal.
Harp and Bowl on rohkem prohvetlik-muusikaline palveüritus, kus palvetatakse Jumala Sõna tsiteerides ja palveid ka meloodiliselt või laulus esitades. Mu kogemus ei ole ka nii väga täpne, uurin enam ja siis räägime.
Teine aspekt (minu rõhuasetus), mis isleoomustab IHOP'i, on nende eshkatoloogia. See on minu jaoks äärmiselt oluline, maailmavaateline teema, olen tegelnud sellega praktiliselt kogu oma usuelu. Olen Mike Bickle'iga nn. samal lehel, vähemasti põhiküsimustes, olen selle üle üllatunud ja Jumalale tänulik.
Hüppan edasi. Juri Meleh on ära kadunud. Piiteri järel midagi juhtus. Ta läks vahepeal tagasi Vilniusse, kuid ilmselt tal Gedriusega ei istunud. Siis ta tegi omaette tööd veidi aega, olles kindlalt väitnud et Jumal tõi ta tagasi Leetu. Kuid peatselt seejärel oli ta perega USA-s tagasi ja rohkem ma temast ei tea. Tal on olnud ebastabiilsusi ka varem ja ma ei oska selle kohta midagi öelda. Ta kuidagi sattus meie orbiiti sel ajal kui juhtisin Heal the Land venek. projekti San Fransiscos. Juri oli just jõudnud USA-sse ja keegi soovitas teda nõustajaks, kuid siis selgus et ta on ka laulja ja ülistusjuht ning nii ta stuudiosse sattuski. See oli hea projekt ning ma arvan et väga edukas Venes. Sealt kaudu, võib-olla ka minu või Jim Gilberti soovitusel tuli ta Tulsasse ja kohtus Terryga. Edasi juba tead. Randy Crosby aitas Terry bürood juhtida peale Juri lahkumist, mis oli ka seotud teatud pingetega.
Integrityga oli mul kokkulepe olemas teha ka eestikeelne ülistusplaat, tollal arutasin asju Tarmo Vardja ja ka Matisega. Jätkasime seda teemat selgi ajal kui salvestasime Jeesus Filmi ülistusprojekti Linnahallis ning usun et Elo mäletab neid jutte. Ma isegi ei tea miks see töö teoks ei saanud. Ja kui seda teemat veelkord üles võtta siis enam ei tea kellega asi ära teha. Usun et sellest saaks veel üle kuid Integrity toetuse saamine on küsitav. Kas arvad et sellel oleks mõtet?
Muide, seda võiks salvestada üle-Eestilise ülistuse suurüritusena, nn. Live kas Linnahallis vms. Seliseid asju on Integrity teinud ka varem. Selleks on vaja teha palju eeltööd ja hankida raharessursid. Kus on Matis nüüd?

Hüva ööd teile seal Eestimaal, Jon


6. 06. 2006

Tere, tere,
Ja, sa klassifitseerid õigesti, pre-, mid- ja post-tribulatsiooni positsioonid Koguduse ülesvõtmise aja osas on täiesti olemas. Kusjuures on tuntud ka Pre-Wrath Rapture teooria (Marvin Rosenthal) ja nn. preteristlik positsioon, väites et kogu eshkatoloogiline ettekuulutus täitus 70 a. AD. Viimastel on isegi Instituut Indianapolises. Kuid siia juurde kuulub ka positsioon milleeniumi suhtes: pre-, post- ja a-milleenium, kusjuures pre-milleeniumi pooldajatel on kaks alagruppi: ajalooline pre-milleenium ja dispensatsiooniline pre-milleenium. Näib et sellel teemal tuleb meil palju rääkida.
Ma ei hakka siinjuures pikalt seletama, kuna see on pikk teema. Ca 1840 aastast alates, ja seejärel Scofield Piibli vahendusel Ameerikasse jõudnud õpetus: pre-tribulatsiooniline, 1000-rahuriigi eelne (pre-trib Rapture, dispensational pre-millenium) Ülesvõtmine levis eelmise sajandi jooksul peamiselt evangeelsetes ringkondades. Reformeeritud teoloogiline koolkond (presbüterlased, Hollandi Reformeeritud Kirik jt) sellest õpetusest kunagi mõjutatud ei saanud.
Tänaseks populariseerib seda õpetust Tim LaHaye ja tema Instituut Idakaldal. Samuti mehed nagu Grant Jeffrey, varem häälekas Hal Lindsey, John Hagee - kogu Dallase Teoloogilise Seminari koolkond. Neil on palju raha kuna Left Behind seeria on toonud sisse palju miljoneid. Kuid ilmselt raha üksi ei aita, see õpetus on välja suremas.
Karismaatilisest liikumisest välja kasvanud prohvetlik-apostellik liikumine üldiselt on suutnud end sellest mainitud õpetusest lahti raputada, kuna Lõpuaegu käsitlevaid tekste on hakatud uurima Jumala tervikliku päästeplaani põhjal (mis paratamatult haarab endasse kogu juutluse küsimuse), ja seda ilma dispensatsiooniliselt piiravate läätsede. Pre-trib koolkond on arvamusel et Jumala töö juutidega on lõpetatud ja kõik neid puudutavad tõotused kuuluvad Kristuse kogudusele (replacement theology).
Mike Bickle'i ja kogu IHOP'i liikumise positsioon on veelgi defineeritum kui Rick Joyneril (post-trib, historical pre-mill), selles on veendunud ja õpetavad sama ka Chuck Pierce, Jim Goll ja kõik varemnimetatud prohvetlikud õpetajad/daamid, keda oled maininud. Samuti Che Ahn, Peter Wagner, seega kogu progressiivne vaimuliikumine, kaasaarvatud mitmed Nelipüha tegelased, on jõudnud Sõna paremale mõistmisele ja veendunud post-trib, pre-mill maailmavaates.
Ususõna mehed, Ken Copeland jt. on üldiselt veel vanas paadis (nagu John Hagee) ja propageerivad oma vaateid ka TV-s. Kuid on ka neid karismaatikuid, kes kalduvad isegi post- või isegi a-milleeniumi vaadete poole (Jim Gilbert on a-millenial: oleme Rahuriigis praegu, kõik läheb aina paremaks kuni Kristuse Kogudus maailma asjade juhtimise oma kätte võtab, s.o. nn evangeelne reformeeritud teoloogia).
Niisiis, see teema on väga-väga oluline ja samas ka sügav teema, millest on vaja rääkida tõsisemas kontekstis. Emaili vahendusel on seda raske teha.
Üllatav on kuulda Juri ja Regina seotusest teiega, minul küll meeles ei ole et ta oleks sellest rääkinud. Küll sellest et ta koguduse rajas Vilniusse ja Gedrius selle hiljem temalt üle võttis. Ülistus ja Kummardus oli meie esimene Eesti projekt. See oli Campus Crusade'i tellitud töö. Kas Matis astub ka üles suurüritustel, nagu Eestimaa Ärka jt? Kas ta oli ka Gospelmuusika Auhindade kontserdil? Või on ta pillimängust kogunisti loobunud? Muide, mida tegid Marju ja Uku tollel Auhindade kontserdil? Laulsid? Mida? Kas Marju uus plaat millele vihjasid, on kristliku sõnumiga?

Parimad soovid, Jon


6. 06. 2006

Ah! Oled üks nobe kirjamees!
Kahjuks pean sind korrigeerima: lõpuaja teoloogia on sügavalt maailmavaateline ja mõjutab vägagi kristlaste eluarusaamasid ja tegevuse eesmärke. Seisukohtade erinevus võib olla (ja tihti ongi) lahutav, olenevalt kui ägedalt kumbki koolkond (kaalule jäävad siis põhiliselt kaks: pre-trib ja post-trib) oma positsiooni kaitseb. See ei ole ainult tõlgitsuse küsimus, see on doktrinaalne küsimus.
Kuid näib et võrreldes Pre-trib camp'i üliagarusega on Post-trib'i koolkond märksa rahulikum, on ta ka akadeemilisem (Bob Gundry ja George Eldon Ladd on väga arvestatavad teoloogid oma ülikoolides, jt.)

Sinu minevikumälestustest on mul väga hea meel. Jumal kasutas sind ja su kolleege neil aastail võimsalt. Jumala töö sinu kaudu jõudis üle Vene. Ka meil oli töö üle Vene kuid seda kõike palju väiksemates mastaapides. Reisisin ise ja mõnede teistega palju: Venemaal, Armeenias tihti kuid ka teistes nn. vabariikides. Piiblite levitamine põrandaalustele kogudustele oli põhiline tegevus. Nii sai sinu töö Vaimu juhtimisel alguse ehk sellest mida Ta käivitas meie kaudu, kuid nagu looduses, järgmine laine oli võimsam ja ulatus kaugemale. Need olid Jumala töö vundamendi rajamise ajad. Kuid lõpuvaatus on veel tulemas!

Hüva õhtut ja tervitused perele, Jon


7. 06. 2006

Tänan sind siira vastuse eest, see aitab minulgi paremini mõista eesti kristlaste seisukohta lõpuaja küsimustes. Ma isiklikult ei ole huvitatud esile kutsuda vaidlusi mis lammutavad, kuid terves õhkkonnas asetleidev erinevate seisukohtade esitamisvõimalus on hea ja loomulik. Oled ju isegi palju koolis käinud mees ja tead, et vastandlike filosoofiate või maailmavaadete õppimine ei kahjusta sinu enda valitud positsioone vaid pigem tugevdavad neid (või paneb otsima vastuseid uutele küsimustele). Piiblikoolides õpetatakse kõiki minu eelmises kirjas nimetatud eshkatoloogilisi positsioone ja hea professor ei suru oma isiklikke vaateid üliõpilastele peale. Ja veel. On huvitav et paljud teoloogidki arenevad oma arusaamistes piiblitõdede suhtes, eriti neis mis käsitlevad lõpuaegu, ja märgatav tendents on liikumine post-trib positsiooni poole. Eestis tuleks ilmselt kogu seda teemat (eshkatoloogia) käsitleda tõsisel teoloogilisel tasandil, võib-olla isegi debati vormis, kus ettekande tegijad oma seisukohti rahulikult esitavad ja vastaspoole seisukohtadele kriitikat teevad. Selliseid debatte on korraldatud siinsetes ülikoolides nii mõnedki korrad mida mina tean.
Muide Hal Lindseyst unustasin ütlemast, et jah, ta on üks neist kes oma seisukohti on redigeerinud. Kuid väga hinnatav on tema tugev poolehoid Iisraeli suhtes, mille eest ta isegi on hinda maksnud. Tema viimane raamat 'Everlasting hatred' maksis talle ca 30-aastase koostöö TBN-ga. Hal on olnud Paul Crouchiga üsna TBN-i algusest peale, kuid tema käesolev radikaalne hoiak Palestiina- ja islamiküsimuses polnud TBN-le poliitiselt korrektne ega seega sallitav. Ma omalt poolt seda lugu ei kommenteeri.

Õnnistusi jätkuvalt, Jon


7. 06. 2006

Armas vennas,
Olen ise sellest vahel mõelnud nii, et rakendades loogikaprintsiipe ei saaks ju kuidagi olla et ühel koolkonnal on seisukoha ainuõigus, olen kindel et tulevik toob palju lisavalgust kogu teemale. Jumal on suveräänne ja oleks mõeldamatu et keegi ütleks kogu maailmale: I told you so! Kuid samas võib väita ka seda, et isegi päästmiseküsimus (või õndsaksaamine) muutus ähmaseks või koguni hajus halli ajaloo kestel, - tänaseks enamus kristlasi on ühesel seisukohal et ainult usk Kristuse lunastustöösse on meie päästmise aluseks. (Noh, nüüd ma astusin jälle ühele teisele lõksule peale: siit tuleb hakata arutama kas päästmise tõde on ainult Jumala Vaimu ilmutus ja kas selle omandamisel on meiepoolne 'töö' vajalik või ei (Arminian position). Selles küsimuses on ka vähemasti kaks koolkonda.)
Ehk omalt poolt lõpetuseks ütleksin veel seda, toetudes sinu heale soovitusele esindada koguduse lihtliikme huve: kas pole parem olla informeeritud koguduse maapealsest tulevikust, nii raskustest kui ka võrratust aust, ja selleks ette valmistuda, või - ajastu survel taanduda enesekesksele tegevusele, lootuses et nagunii pääsen siit kohe-kohe minema (escapist mentality)?
Kui viimastel on õigus siis pole ju esimesed midagi kaotanud!
Ja, sul on õigus, ka Maa suhtes on erinevad teooriad. Kuid vastus sellele on ju küllalt lihtne: Ilm. 21:1 teatab et seal pole enam merd. Siit on kerge teha edasised järeldused.
Mulle Charisma ei käi. Ma ei mõista miks Strang peab kõiki neid lugusid avalikustama, kuid ta arvab et keegi peab seda ju tegema. See on võrdlemisi kehv tegevus. Ilmselt on homoseksuaalsus (seksprobleemid üldse) tõsisem nähtus Kristuse koguduses kui seda arvame. Aga Jumal on huvitatud et Tema Ihu maailmast eraldub ning omandab enneolematu intiimsuse Temaga. Iga mees peab oma karmi valiku tegema, keda ta rohkem armastab!

Õnnistusi taas, Jon


8. 06. 2006

Armas Hubert,
Viimase paari nädala jooksul oled mulle palju oma aega pühendanud. Oleme rääkinud paljudest asjadest ja usun et oleme paremateks sõpradeks saanud kui olime enne. Igal juhul tänan sind sinu panuse eest selles. Olen ka sind paremini tundma õppinud ja olen saanud õnnistatud.
Minu informeeritus Eesti asjadest on olnud väga pealiskaudne nagu oled aru saanud, ja küllap olen selles süüdi peamiselt ise. Igal juhul on nüüd mul palju parem pilt.
Mida võiksin ma teha sinu heaks? Sul on kõik kanalid muusika ja raamatute hankimiseks olemas, siin ma vaevalt saan aidata. Kuid igal juhul jätkan palvetamist sinu eest ja tore oleks kohata ka sinu venda Raimondit. Loodan et ta on sama tore jumalamees nagu oled sina.
Mul tulevad mõned kiiremad asjad peale ja kui ma kohe ei vasta siis sa tead miks. Samas plaanime tulla Eestisse võib-olla isegi veel sellel kuul kui Jumal selleks võimalused avab. Kui mitte juunis siis suve lõpu poole. Loodame siis kindlasti kohtuda.
Ma püüan oma valikud teha mõne mulle vajaliku raamatu tõlkimiseks ja saadan sulle eksemplarid tutvumiseks. Millist aadressi võin kasutada?
Ole jätkuvalt õnnistatud, tervitused Elole,

Sinu v. Jon




 Lisa kommentaar | Loe kommentaare (0)

Sinu nimi *
Sinu e-mail
Kommentaar *

Mitu ä tähte on sõnas jäääär? * See rumal küsimus hoiab robotid sellest foorumist eemal. Palun kirjuta oma vastus siia:


  Tutvu reeglitega





Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel

Lisa kommentaar


Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.