Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV » Veebruar 2004



Kes on see Jumala jälitaja?
14.02.04   J.Lee Grady

Kas sa oled kunagi soovinud, et Jumala tuntav ligiolu ilmuks järsku sinu koguduse pühapäevahommikusele koosolekule? Christian Tabernacle koguduse liikmed Houstonis ütlesid, et just see juhtuski 20. oktoobril 1996. aastal.

Külaliskõneleja Tommy Tenney ning pastor Richard Heard seisid laval, kui tugev ragin raputas kogudust. Samal hetkel koguduse akrüülkantsel läks pooleks ning kukkus kõva mütsatusega vaibale.

Sel hetkel valitses ruumis püha hirm. Kui inimesed said aru, et mitte keegi polnud kantsilt puutunud, tormasid nad oma kohtadelt altari juurde või lebasid vahekäikudes. Justkui nähtamatu välk oleks taevast tulnud. Atmosfäär muutus elektriliseks kui inimesed nutsid ja ülistasid.
Tenney ütles, et see kogemus rikkus ta alatiseks ära.

"Ma olin Tema ligiolu varem kogenud, kuid tol päeval ma õppisin, mis vahe on Jumala aul ja lihtsalt võidmisel," ütles Tenney "Charisma" ajakirjale. "Ma veetsin järgmised paar nädalat lihtsalt küsides: "Isand, miks mina?""
Sellele mis toimus Christian Tabernacle koguduses tol hommikul, ei saanud anda mingit loogilist seletust. Kantsli tootnud töökoda ütles, et see olevat tehtud sellisest polümeermaterjalist, mis isegi mitmesajakilose raskuse all ei pidavat purunema. Tenneyle oli terve see stsenaarium "Jumalik moment", millest ta on rääkinud avalikult ainult viis korda, kuna tal on emotsionaalselt raske sellest uuesti rääkida.
"Ma lähen omadega sassi, kui ma sellest räägin. Ma nutsin päevi pärast seda," ütleb Tenney. "Sellepärast ma otsustasin sellest kirjutada."

Kantsli lõhestumise lugu on kirjas raamatus "Jumala jälitajad", mis on Tenney esimene raamat ja mille kohta ta on ise öelnud, et ei tahtnud seda kirjutada. See avaldati 1998. aastal ning seda müüdi 15 kuu jooksul üle 250 tuhande eksemplari – sellest on tekkinud teatud põrandaalune vaimne uuenduslik liikumine, eriti kirglike karismaatikute seas, kes tahavad näha samasugust dramaatilist Jumala ligiolu ilmingut, mille kogejaks sai Tenney Houstonis.

Tenney käest pole mõtet küsida, miks raamat "Jumala jälitajad" on olnud nii edukas. See tähelepanu, mille raamat on tema teenistusele toonud, on pannud ta natukene piinlikusse olukorda, kuid siiski ta tunnistab, et ta kohtab iga päev inimesi, kes ütlevad, et see raamat on esitanud neile väljakutse – kirglikult jälitada Jumala ligiolu – eesmärk, mis nõuab meeleparandust ning pidevalt sügavamat vaimse murtuse taset, lisab ta.
"Kui sa jälitad Jumala au," seletab Tenney, "siis sa sured sammhaaval. Jumala au pühib täiesti minema inimese au."

Tema kontori on üle ujutanud kirjad ja e-kirjad, kus inimesed räägivad, et raamat muutis nende elud, siia hulka kuulub ka endine Billy Graham Evangelistic Assotiation'i meeskonna liige ning üks katoliku preester Massachusettsist, kes loeb ühe peatüki raamatust igal nädalal oma kogudusele ette.

Inimesed helistavad Tenney kontorisse iga päev, tihti nuttes, püüdes seletada, kuidas nad said uue vaimse nälja. Nad helistavad nii tihti, et Tenney pidi salastama oma koduse numbri ning lisama mitmeid telefoniliine God Chasers teenistuse kontorisse Louisianas Alexandrias.
Ta võttis ka tööle 15 inimest, kes aitaksid teda, pärast raamatu "Jumala jälitajad" avaldamist. Iga kuu ta saab peaaegu 500 kutset kuhugi jutlustama tulla, kuid ta vastab peaaegu kõigile eitavalt, et ta saaks pühendada piisavalt aega oma naisele, Jeannie'le ja nende kolmele tütrele.

Tenney, kes on 46-aastane, ei olnud parim kandidaat sedasorti eduka teenistuse jaoks. Ta ei ole lihvitud oraator ning ta on ennast tundnud nagu ta oleks vaimselt ebasobiv juhtum. Tema ema, Thetus Tenney, kes on kirjutanud kuus raamatut, ütles, et Tommyl arenes juba lapseeas välja ebatavaline tundlikkus Pühale Vaimule.
"Ta ei olnud tavaline poiss. Ta ei sobinud ühtegi niðði," ütles Tenney ema ning märkis, et poiss veetis oma mitmed õhtud ärkamiskoosolekutel. Kui misjonärid ning jutlustajad kogunesid Tenneyde kodus pärast koosolekut väiksele osadusele, siis nende jutt sügavatest vaimsetest asjadest pani Tommy igatsema isiklikke kohtumisi, mida vanamoelised Pentecostal grupi liikmed nimetasid "auks".

Ta kasvas üles United Pentecostal Chrurch'is (UPC), uskkonnas, mida on tihti kritiseeritud selle rangete riietus- ja käitumisreeglite pärast ning nende tingimuse tõttu, et pöördunuid ristitagu Jeesuse nimel ja mitte Isa, Poja ja Püha Vaimu nimel. Ta lahkus sealt, ütleb Tenney, kui ta sai aru, et ta "ei suutnud täita mõningaid selle uskkonna nõudmisi" – kaasa arvatud reeglit, mis tänase päevani keelab pastoritel omada televiisorit.

Kuna Tenney austab oma vaimset pärandit ning kuna tema vanemad on prominentsed juhid UPC-s Louisianas, siis see on muutnud mõned inimesed kahtlustavaks tema teoloogia suhtes, kui nad on teada saanud Tenney taustast. Tenney kinnitab, et ta ei levita valeõpetust.

"Ma ei ole 'Ainult Jeesus'. Ma usun, et Jumal avaldas ennast kui Isa, Poega ja Püha Vaimu," ütles ta "Charisma" toimetusele ning sellega ta distantseeris end nn "üks-olemise" teoloogiast ("oneness" theology). See vastuolu, mis lahvatas 1916. aastal, kui Assemblies of God katkestas suhted Pentecostalgrupiga, kes nõudsid "Ainult Jeesus" ristimisreeglit, tekitas ühe suurima vaenuliku lõhenemise tänapäeva kirikuajaloos.
Enamik UPC rangetest juhtidest peab Tenneyt mustaks lambaks, kuna ta lahkus nende seast 1980ndatel. Kuid Tenney keeldub osalema selles eriarvamusi tekitavas sõnasõjas.
"Ma ignoreerin seda teemat surmani," ütleb ta. "Ühel hetkel me peame lõpetama selle, et me vaatame, kust inimesed pärit on ning keskenduma sellele, kuhu nad lähevad."
Tenney on kindel selles, kuhu ta läheb. Ta jälitab Jumalat ning tema raamatu tõttu jookseb suur hulk rahvast koos temaga.

Tõlgitud ajakirjast "Charisma".
T.Tenney raamatut "Jumala jälitajad" saab osta internetipoest aadressil http://pood.harta.ee




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.